Kaitsmisel väitekirjad

VICTOR ALARI

Tallinna tehnikaülikool

Taotletav teaduskraad: filosoofiadoktor (PhD)

Doktoritöö „Mitmemastaapne tuulelainete modelleerimine Läänemeres” („Multi-Scale Wind Wave Modeling in the Baltic Sea”)

http://digi.lib.ttu.ee/i/?934

Kaitsmine toimub esmaspäeval, 2. septembril kl 10 Tallinnas TTÜ infotehnoloogia maja ruumis 327.

Juhendaja: PhD Urmas Raudsepp

Oponendid: PhD Gerbrant Ph. van Vledder (Delfti tehnikaülikool, Holland) ja PhD Ülo Suursaar (Tartu ülikool)

Töös uuriti rannalähedaste laineväljade muutlikkust Läänemeres. Fookuses oli merepõhja indutseeritud murdumise, whitecapping’i ja ajas muutuva veetaseme mõju uurimine laineväljade arengus ning lainetuse tekitatud lisaveetaseme tõusu ning hoovuste kvantifitseerimine. Uuriti ka grupeeritud väikeste objektide (tuuleturbiinid) mõju laineväljade kujunemisele.

INDREK JETS

Tallinna ülikool

Taotletav teaduskraad: filosoofiadoktor (PhD)

Doktoritöö „Lahingu maod. Skandinaavia 9.–11. sajandi kunstistiilid Eesti arheoloogilistel leidudel” („The Battle Serpents. 9th–11th Century Scandinavian Art Styles on Estonian Archaeological Finds”)

http://e-ait.tlulib.ee/333/7/jets_indrek.pdf

Kaitsmine toimub esmaspäeval, 2. septembril kl 15 Tallinnas Rüütli tn 10 TLÜ ajaloo instituudi saalis.

Juhendajad: PhD Kersti Markus ja PhD Marika Mägi

Oponendid: PhD Tõnno Jonuks (Eesti kirjandusmuuseum) ja PhD Mati Mandel (Eesti ajaloomuuseum)

KRISTINA LINDEMANN

Tallinna ülikool

Taotletav teaduskraad: filosoofiadoktor (PhD)

Doktoritöö „Venekeelsete noorte struktuurne integratsioon postsovetlikes kontekstides: hariduse omandamine ja tööturule sisenemine” („Structural Integration of Young Russian-speakers in Post-Soviet Contexts: Educational Attainment and Transition to the Labour Market”)

http://e-ait.tlulib.ee/335/1/lindemann_kristina_2.pdf

Kaitsmine toimub teisipäeval, 3. septembril kl 14 Tallinnas Uus-Sadama tn 5 TLÜ auditooriumis M-213.

Juhendaja: prof Ellu Saar

Oponendid: prof Maurice Crul (Amsterdami vaba ülikool ja Rotterdami Erasmuse ülikool, Holland) ja prof Brigita Zepa (Läti ülikool)

MAIKI UDAM

Tallinna ülikool

Taotletav teaduskraad: filosoofiadoktor (PhD)

Doktoritöö „Riigi, turu ja akadeemilise kogukonna ootused kõrgkoolidele: väljakutse institutsionaalsele välishindamisele. Eesti näide” („Meeting State, Market and Academic Concerns: Challenge for External Quality Assurance of Higher Education Institutions. Estonian Case”)

http://e-ait.tlulib.ee/334/1/udam_maiki.pdf

Kaitsmine toimub neljapäeval, 5. septembril kl 15 Tallinnas Uus-Sadama tn 5 TLÜ auditooriumis M-648.

Juhendaja: prof Mati Heidmets

Oponendid: prof Andrejs Rauhvargers (Läti ülikool) ja PhD Maarja Beerkens (Leideni ülikool, Holland)

ALLAN NIIDU

Tallinna tehnikaülikool

Taotletav teaduskraad: filosoofiadoktor (PhD)

Doktoritöö „Tsüklopentaanide ja tetrahüdrofuraanide süntees” („Synthesis of cyclopentane and tetrahydrofuran derivatives”)

http://digi.lib.ttu.ee/i/?936

Kaitsmine toimub reedel, 6. septembril kl 10 Tallinnas Akadeemia tee 15 TTÜ loodusteaduste maja ruumis 109.

Juhendajad: prof Margus Lopp ja PhD Anne Paju

Oponendid: prof Ari Koskinen (Aalto ülikool, Soome) ning PhD Uno Mäeorg (Tartu ülikool)

Looduses laialt levinud tsüklopentaanid ja tetrahüdrofuraanid on pälvinud teadusüldsuse laialdase tähelepanu. Neid on sünteesitud nii asümmeetriliselt kui ka diastereoselektiivselt. Siiski on teatud tsüklopentaanide ja tetrahüdrofuraanide derivaadid jäänud sünteesikeemikute vaateväljalt kõrvale.

Uurimuses on edasi liigutud selliste meetodite väljatöötamise poole, mis võimaldaksid sünteesida tsüklopentaanide ja tetrahüdrofuraanide derivaate lähtuvalt asümmeetrilise oksüdatsiooni saadustest – hüdroksüleeritud diketoonist ja g-laktoonhapetest. Töötati välja meetod uudsete regioisomeersete 2-metüül-2,3- ja 2-metüül-2,5-hüdroksütsüklopentanoonide saamiseks.

PEETER PIKSARV

Tartu ülikool

Taotletav teaduskraad: filosoofiadoktor (PhD)

Doktoritöö „Difrageeruvate ja mittedifrageeruvate valgusimpulsside aegruumiline karakteriseerimine” („Spatiotemporal characterization of diffractive and non-diffractive light pulses”)

hdl.handle.net/10062/31610

Kaitsmine toimub reedel, 6. septembril kl 15.15 Tartus TÜ senati saalis.

Juhendaja: prof Peeter Saari

Oponendid: prof Kishan Dholakia (St Andrewsi ülikool, Šotimaa) ja PhD Cord Arnold (Lundi ülikool, Rootsi)

Ülilühikesed laseriimpulsid on väärtuslikud optilised tööriistad – ühed lühimad, mida inimene suudab tekitada. Mitmel pool, kus neid kasutatakse – materjalide töötlemisel, andmesides, kirurgias, litograafias, mikroosakestega manipuleerimisel, spektroskoopias, mittelineaarses optikas jm – läheb vaja valgusimpulsse, mille intensiivsuse maksimum on fookustatud võimalikult väiksesse aja- ja ruumipiirkonda. Paratamatult takistavad seda nii difraktsioon kui ka dispersioon, mille mõju on seda tugevam, mida lühemad on impulsid. Tekitamaks nii lühikesi impulsse, mis koosnevad vaid mõnest üksikust valguse elektrivälja võnkest, on vaja, et nende spekter laiuks üle oktaavi nähtava valguse piirkonnas. Teatud lainevõrrandi lahendite maksimum levib aga justkui difraktsioonist ja/või dispersioonist puutumatult. Neid lainepakette nimetataks mittedifrageeruvateks ehk lokaliseeritud laineteks. Peale tavapärasest pikema fookuse teravussügavuse on neil valguskuulidel ka muid kasulikke omadusi. Nii võib impulsside maksimum levida valguse kiirusest erineva kiirusega või hoopiski kiireneda vaakumis, ilma et talle mõjuks mõni jõud.

Doktoritöös uuriti ülilaiaribaliste mittedifrageeruvate lainete tekitamist ja levi nii teoreetiliselt kui ka eksperimentaalselt. Impulsslaineväljade mõõtmiseks on kasutatud ja täiustatud ruumilis-spektraalsel interferomeetrial põhinevat mõõteseadet SEA TADPOLE, mis võimaldab mõõta lainevälju kujundavate optiliste süsteemide impulsskostet väga kõrge ajalise ja ruumilise lahutusega.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht