Polymerist ja Kunstikonteinerist äsja ilmunud kataloogi valguses

SIRAM

Polymeri Kultuuritehas oli oma asukate nägu. Kultuuritehas Polymer. Koostanud Ernest Truely ja Martin Rünk, kujundanud Jaanus Samma. Kultuuritehas Polymer MTÜ, Tallinn 2013. 304 lk.

See, et Polymeri kataloog tuli välja sünkroonis Polymeri kultuuritehase lõpuga, on puhas juhus. Aga õnnelik juhus, sest ilus raamat korvab kasvõi natukenegi väljakolimismasendust ja tegijatel ei jää hinge tunnet, et kogu enam kui kümneaastane tegevus on jälge jätmata õhku haihtunud.
Ilmselt on neile, kes Polymeriga lähemalt kokku puutunud ei ole, senimaani üpris hämar, mis koht see selline üldse oli. Tallinna linna keskusest ehk „vabadusekuuest” 1100 meetri kaugusele jääv kultuuritehas on paljude arvates kindlasti nii kaugel, et sinna ei jõutudki. Nii mõnigi sattus ilmselt Polymeri mõnda festivali, näitust või kontserti vaatama, teadmata täpselt, kuidas need sündmused sinna üleüldse tekkisid.
Siinkohal tulebki appi vastilmunud kataloog, kust suurema pingutuseta saab teada Polymeri ajaloo, struktuuri ja põhimõtted.
Ajalooline lühiülevaade
Lühidalt: kõik sai alguse sellest, kui mittetulundusliku kultuuritegevuse aktivist Madis Mikkor rentis 2002. aastal kinnisvarafirma Brem valduses vanast mänguasjatehasest mõned ruumid. Idee oligi luua koht vaba, loova ja salliva meelelaadi väljendamiseks ning võimaldada loovisikutel leida samasuguse mõtteviisi ja huvidega inimesi (Polymeri visioon ja missioon, lk 39). Peagi hakkas seltskond just selliste inimeste ja seltsidega täienema. Maja kõpitseti jõudumööda siit ja sealt nurgast kasutamiskõlblikuks.
Kunstikonteiner kolis sisse aastal 2007. Esialgu oli tegu Non Grata initsiatiiviga. Seoses loominguliste erimeelsustega läks seltskond 2009. aastal lõhki, aga Kunstikonteiner Tanel Saare, Erik Alalooga ja Sandra Jõgeva isikus tegutses edasi nagu algseltki avatud stuudiona, tegevuskunstiürituste korraldajana ja galeriina.
Non Grata peaasjalikult Al Paldroki isikus liitus selle peale mõneks ajaks kommuuniga Vana-Kalamaja tänaval, mille oli asutanud rühma CnOPT rahvas aastal 2005. Non Grata egiidi all toimusid seal mõned kunstisündmused ja käivitus residentuur. Praegu toimib koht edukalt stuudiokompleksina ja seal tegutseb ka minigalerii Metropol, mille asutas juba tükk aega varem Non Gratast irdunud Sorge.

Polymeri toimemehhanismid
Polymeri majaliste tegemised olid üpris põimunud. Kunstikonteiner on osalenud aktiivselt kogu maja tegevuses ja lõpuosas ka selle juhtimises. Üldiselt seal oligi nii, et igaüks, kes majja pikemalt või lühemalt pesitsema jäi ja ise aktiivsust ilmutas, neelati üldisesse organisatsiooni ja varem või hiljem leidis ta end juba Polymeri üldiseks hüvanguks töötamas.
See puudutas ka välisresidente, kes kippusid sinna kavatsetust pikemaks peatuma jääma ja tagasi tulema. Parim näide on USA kunstnik Ernest Truely, kellest sai õige pea Polymeri saunamees, residentuuri­juht ja kommunikatsioonispetsialist.
Polymeri kui katusstruktuuri funktsioon oligi lisaks stuudiovõimaluste pakkumisele  rahvusvahelisse kultuuritehaste ja residentuuride võrgustikesse integreerumine, lisaks ka esindusürituse, multidistsiplinaarse Kultuuritehase festivali korraldamine. Ja loomulikult lõputu haldamine ning majandamine.
Tegeliku sisu ja näo andsid Polymerile selle asukad nii üksikisikute kui seltside näol, olulisematest ettevõtmistest, mida veel mainitud pole, tuleb välja tuua Diletantide Avangardi peod, õpitoad, rakendusökoloogia seltsi katuseaed jne, jne.

Polymeri kataloog
Polymeri kataloogist (koostajad Ernest Truely ja Martin Rünk, Polymeri pealik aastatel 2008–2009) saab sellest kõigest päris hea ülevaate. Tekstid on enamasti ingliskeelsed, kuid kohati leidub ka eestikeelseid. Siin on faktoloogilisi nimekirju ja kronoloogiat vaheldumisi asjaosaliste subjektiivsete memuaaridega.
Kujundus (Jaanus Samma) on väga lihtne, selge ja minimalistlik. Fotod on head, mis pole ka ime, sest tegijad on ju visuaalkunstnikud. Fotodel kajastub postapokalüptiline (nagu väljendub Morgan Walsh, lk 46) performance’i-meeleolu, mis illustreerib suurepäraselt just seda, mida Polymer pakkus: loomevõimalusi ilma bürokraatlike ja esteetiliste piiranguteta. Polnud midagi katki, kui ka mõni taies läks aia taha, seal sündis palju sellist, mida mujal sündida poleks saanud.

Kunstiline epiloog
Mis siis ikkagi Polymeris selle aastavahetuse paiku juhtus, selle tagamaid teab täpselt ainult Brem. MTÜ Polymeri väljakolimisnõude alus oli hilinemine rendimaksmisega, kuid see polnud katastroofiline võlg, mis oleks olnud kuidagimoodi fataalsem kui Bremi järjepidev hoolimatus oma kinnisvara suhtes. Ilmselt on siin taga ärihuvid. Eks aeg näitab, milline kaubakeskus või pilvelõhkuja sinna tekib.
Kui rääkida Kunstikonteinerist kui rühmitusest, siis nende näitusel Pärnu Linnagaleriis, kuhu on praegu kolitud suur hulk installatsioone, saab näha just selliseid töid, mis ei oleks saanud sündida Polymeri avaruse ja vabaduseta ning ilma sealse loomeprotsessi kollektiivsuseta.
Omamoodi illustreerib see näitus nüüdiskunsti ümber keerlevat nõiaringi. Avalikkus ei armasta nüüdiskunsti, mistõttu on kunst alafinantseeritud. See omakorda toob kaasa halvad töötingimused kunstnikele ja selle tõttu jäävad sündimata võimsad teosed, mis avaldaksid avalikkusele muljet muuhulgas ja tooksid kaasa kunsti maine tõusu ja toetuse paranemise.
Kunstikonteineri kunstnikud polnud küll kuidagi paremini rahastatud kui teised kunstnikud, aga vähemalt oli neil ruum ja vabadus mässata. Tulemus on suurejooneline. Üllataval kombel sobib see väga hästi korrastatud galeriikeskkonda, paremini kui tehasesse, kus see kippus ühte sulama nagunii kõneka keskkonnaga.
Kunstikonteineri näitus väärtustab ka Pärnu Linnagaleriid: sinna sisse astudes tekib tunne, nagu oleksid mõnel rahvusvahelisel suurnäitusel või metropoli esindusgaleriis, mitte väikelinna universaalses näitusesaalis, kus veel nädal tagasi rippusid asjaarmastajate lillepildid.

Kultuuritehas Polymeri kataloogi esitletakse teisipäeval, 11. III kella 15–17 Tallinnas restoranis Manna La Roosa (Vana-Viru 15).

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht