Raamatututvustus

raamat1.jpg (10382 bytes)Uku Masing
ÜLDINE USUNDILUGU
Esimene eesti keeles ilmuv ammendava põhjalikkusega süvitsiminev teos usundiloo põhitõdede, meetodite ja teooriate kohta. Autor keskendub põhimõistetele ja -meetoditele, eriti aga ürgusundi uurimisele. Õpperaamat, mis sisaldab nii teooriat, fakte, illustreerivaid tekste kui ka juhatamist kirjanduse juurde. Arheoloogilisi täpsustusi kiviajakäsitusele Aivar Kriiskalt. Saatesõna Tarmo Kulmarilt, toimetaja Amar Annus, konsultandid Tarmo Kulmar ja Kalle Kasemaa. Ilmamaa, 2000. 496 lk.

 

raamat1.jpg (10382 bytes)Kalle Kurg
PIMEDUSE VÄRVID
Mitmekülgse kultuuritegelase ja kirjandustoimetaja üllatuslik luuletuskogu (aastad 1960 – 1990) pakub lugeda õige erinevaid laade, variatsioone ja sõnaakrobaatikat. Kunstnik Enno Ootsing. Virgela, 1999. 253 lk.

 

 

 

raamat1.jpg (10382 bytes)William Blanchard
ROUSSEAU JA MÄSSUMEEL
Raamatu eesmärk pole esitada kõikehõlmavat kriitilist ülevaadet Rousseau’ poliitilistest kirjutistest, vaid anda aimu tema iseäralikust lömitavast arrogantsist – aimu seestpoolt, mitte vaatlejana, sest need, kes tegid revolutsiooni, tundsid sama mis Rousseau – nad identifitseerisid end temaga. Tõlkinud Kalle Hein, kujundanud Enno Piir. OÜ Fontese Kirjastus, 2000. 399 lk.

 

raamat1.jpg (10382 bytes)Valter Ojakäär
VAIBUNUD VIISIDE KAJA. Eesti levimuusika ajaloost
1923. a. sündinud, raamatute “Dässmuusika” ja “Popmuusikast” autor, kes on olnud 60 aastat tegevmuusik, vaatleb ajaloolise tervikuna eesti levimuusika lapsepõlve, selle arengut 1940ndani. Palju tähelepanu on pühendatud 1920. – 1940. aastate tantsuorkestreile ja leviheliloojaile ning lauljaile, heliplaatidele ja nooditrükistele, ka ringhäälingule ja lõbustusasutustele. Toimetanud Elo Lutsepp, Mare ja Martin Ollisaar, kujundanud Kersti Tormis, teostus Andres Mandre. Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2000. 550 lk.


raamat1.jpg (10382 bytes)TEEL TASAKAALUSTATUD ÜHISKONDA.
Naised ja mehed Eestis
Aruanne, millega Eestis asuvad ÜRO organisatsioonid soovivad osaleda siseriiklikes aruteludes võrdõiguslikkuse teemadel peetavates ning toetada Eestile kohast tegevuskava olukorra parandamiseks. Väljaanne hindab naiste ja meeste olukorda ühiskonnasfäärides ning uurib traditsioonilisi väärtusi ja rolle. Eessõna Petra Lantz de Bernardiselt, autorid Marju Lauristin, Voldemar Kolga, Andrus Lipand, Malle Järve, Leeni Hansson, Anu Narusk, Rein Vöörmann, Barbi Pilvre, Tiina Raitviir, Reet Laja ja Ülle-Marike Papp. Toimetajad Peeter Maimik, Kadi Mänd, Ülle-Marike Papp, keeletoimetaja Krista Leppikson, kujundus Aleksandr Mosseikov, inglise keele toimetaja Tiia Raudma. EV Sotsiaalministeerium, ÜRO Arenguprogramm, 2000. 79 lk.

 

raamat1.jpg (10382 bytes)Robert E. Howard
DRAAKONI TUND
Maailmakuulsa fantaasiakirjaniku lugu seiklejast Conanist, kes peab võitma võlur Xaltotuni, et takistada kurjuseimpeeriumi sündi. Raamat on inspireerinud J. R. R. Tolkieni kääbikuraamatuid, mis lähtuvad samast teemast – kuidas ajada kuradiga välja kuradit ennast. Tõlkinud ja järelsõna kirjutanud Eva Luts, kujundus Mart Kont, toimetaja Leiger Luts. Fantaasia, 1999. 143 lk.

 

raamat1.jpg (10382 bytes)Poul Anderson
MURTUD MÕÕK
Üks fantaasiakirjanduse tippraamatuid, autoriks taani päritolu ameerika kirjanik, kes oma loomingu eest on saanud mitmeid auhindu, nende seas ka näiteks Gandalfi ja Hugo auhinna. Autori sõnul väljakutsuvalt metsiku raamatu tegelasteks on haldjad, trollid ja viikingijumalad. Raamat on varustatud autori eessõna ja asjatundlike kommentaaridega.Tõlkinud Eva Luts, kujundus Mart Kont, toimetaja Leiger Luts. Fantaasia, 1999. 194 lk.


 

raamat1.jpg (10382 bytes)SUUR MIKROSKOOBIRAAMAT
Põnev ja arendav lasteraamat viib mikromaailma, kus mitmekordselt suurendatuna avanevad taimed, seened, putukad, liiv ja metall hoopis uudsest vaatepunktist. Tutvustatakse ka mikroseadmeid, nanotehnoloogiat, mikroskoobi osa meditsiinis ja kirurgias ja palju muud. Lõpus leidub juhiseid mikroskoobi ostmiseks ning kasutamiseks. Kirjutanud Kirsteen Rogers, toimetanud Paul Dowswell, kujundanud Laura Fearn, illustreerinud Kim Lane, Gary Bines ja Peter Bull, tõlkinud Helja Rauk. Toimetajad Anneliis Lember ja Eha Karlep, teostus Anu Ristmets. Eesti Entsüklopeediakirjastus, 1999. 95 lk.