Pärdi päevad Tallinna kirikutes

Nargeni festivali suvehooaja lõpetavad traditsiooni kohaselt Pärdi päevad. Sel aastal suunatakse pilgud Tallinna viie suurema kiriku poole, lastes muusikal esile tuua just igale kirikule eriomast kõlaatmosfääri.

Koguni kahel kontserdil, Kaarli ja Oleviste kirikus saab nautida inglise vokaalkvartetti Hilliard Ensemble – üks esimestest Lääne kollektiividest, kelle taju ja eriliselt puhas esitus tõid esile Arvo Pärdi muusika sügavamaid kihte. “Ilma Hilliard Ensemble’ita poleks ”Miserere’t”, ”Litany’t” ja paljusid teisi teoseid,” kinnitab Arvo Pärt.Ansambel on olnud maailmas üks olulisemaid Pärdi muusika ettekandjaid, kelle suhe autori ja tema loominguga on kestnud nüüdseks peaaegu 30 aastat. Vokaalkvarteti liikmed on teatanud, et hooaeg 2013/2014 jääb neile viimaseks. Ansambli asutajaliige David James, kelle sõnul esimene kokkupuude Pärdi muusikaga muutis Hilliard Ensemble’i elu, vaatab koostööle tagasi vaid soojusega: ”Seda muusikat esitada on siiani meie jaoks sama värske ja liigutav, nagu see oli esimesel kokkupuutel, ja meil on au, et oleme suutnud omal moel sel pikal teekonnal kaasas käia.”
Pärdi päevadel annab toomkirikus kontserdi maailmalavadel Pärdi muusika interpreedina nõutud vokaalansambel Vox Clamantis, kes esineb koos itaalia nyckelharpa-solisti Marco Ambrosiniga, ja Nigulistes saab kuulda üht tunnustatumat Eesti organisti Ene Salumäed. Pärdi päevad kulmineeruvad Jaani kirikus kontserdiga helilooja sünnipäeva tähistamiseks, mis paneb ühtlasi punkti ka Nargeni festivali hooajale. Sünnipäevakontserdil toovad muusikute perekond viiuldajad Harry ja Robert Traksmann ning pianist Marrit Gerretz-Traksmann koos Tallinna Kammerorkestriga ettekandele Arvo Pärdi loomingu ühe peateose “Tabula rasa”, mis on paljude kuulajate kui ka interpreetide muusikast arusaamist tugevalt mõjutanud. Nii seda kui ka 4. septembri kontserti juhatab festivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste.

KAVA

2. IX kl 19 Kaarli kirikus kava “PSALM”, esineb The Hilliard Ensemble

4. IX kl 19 Oleviste kirikus “LITANY”, kavas Pärdi “Litany” ja Berliini missa, esitavad The Hilliard Ensemble, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester , dirigent Tõnu Kaljuste

7. IX kl 19 Tallinna toomkirikus “DA PACEM”, esinevad Vox Clamantis ja Marco Ambrosini, dirigent Jaan-Eik Tulve

8. IX kl 19 Niguliste kirikus “ANNUM PER ANNUM”, mängib Ene Salumäe (orel)

11. IX kl 19 Jaani kirikus Arvo Pärdi sünnipäevakontsert “TABULA RASA”, esinevad Harry ja Robert Traksmann (viiul), Leho Karin (tšello), Marrit Gerretz-Traksmann (klaver) ja Tallinna Kammerorkester, dirigent Tõnu Kaljuste

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht