Lõppev sügis on rikas sisukate kooli- ja koorimuusikaürituste poolest

Priit Kuusk, muusikaajakirjanik

Kui mitmed kooli- ja koorimuusika üritused väärivad veel tagantjärgi meenutamist, siis üks sündmus seisab veel ees 13. detsembril algusega kell 12 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kammersaalis. Seal toimub Eesti koolimuusika ajaloo päev koos konverentsiga, mis pühendatakse selle väljapaistva esindaja Heino Kaljuste (1925-1989) mälestusele.

Muusikaharidust käsitlev konverents märgib 90 aasta möödumist muusikaõpetajate koolituse algusest Eestis, täpsemini Tallinna kõrgemas muusikaõppeasutuses, praeguses Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias (EMTA). Ettekandeid tulevad tegema mitmed EMTA õppejõud – dotsent Tiia Järg, emeriitprofessor Ene Üleoja, dotsent Kristi Kiilu, professor Wilfried Gruhn (EMTA ja Freiburgi KMK) ning Tallinna ülikooli professor Rein Veidemann. Ettekannetele järgneb EMTA koolimuusika instituudi üliõpilaste kontsert kl 15.30.

Koolimuusikaliikumist oli tulemuslikult alustanud enam kui veerand sajandit enne Heino Kaljustet maestro Riho Päts (1899-1977), ja tema eelkäijaks oli selles Karl Leinus (1889-1968) meie laululaste liikumise rajaja ja esimeste lastekooride asutajana.

Seekordse konverentsi korraldajad meenutavad, et muusikaõpetajate eriala on Tallinnas lõpetanud mitmed meie muusikaelu väljapaistvad tegelased. Koolimuusika instituudi juhataja Kristi Kiilu väitel on umbes 80 protsenti meil praegu töötavatest muusikaõpetajatest lõpetanud Tallinnas selle muusikakõrgkooli.

Koolimuusika praegusele olukorrale pühendas 7. detsembri „Helikajas“ sisuka vestlusringi ka Klassikaraadio, kus saatejuhiks oli Kersti Inno. 12. detsembril, Gustav Ernesaksa 105. sünniaastapäeval näidatakse Teatri- ja Muusikamuuseumis Ernesaksa mälestusõhtul temast tehtud Jarmo Jääskeläineni dokumentaalfilmi „Meenutus“ („Muisti“).

21. novembril esitleti EMTA kammersaalis teenekate kooritegelaste kogumikku „Kogemuste kuld. Vestlusi koorijuhtidega“. 6. novembril oli taas koolimuusikasündmus, kui austati järjekordseid Riho Pätsi Koolimuusika Fondi laureaate, kelleks said Niina Esko, Tiiu Peäske, Priit Pajusaar ja Kristo Käo. Õhtule eelnes mälestustahvli avamine Riho Pätsile Tallinna 21. kooli välisseinal.

Segakoor Endla, nüüd 135-aastane, oli Toomas Volli juhatusel 6.- 8. detsembril edukas advendi- ja jõulumuusika konkursil Krakowis III koha ja hõbediplomiga. Oktoobri- ja novembrikuu vahetusel osalesid Maltal toimunud „Interkulturi“ koorikonkursil edukalt Tartu Elleri Muusikakooli tütarlastekoor (dirigent Külli Lokko) ning Rapla Mitte-Riinimanda noorte- ja vilistlaskoor (dirigent Urve Uusberg). Oktoobris laulis segakoor Noorus Maarja Helsteini juhatusel end kulddiplomile Poolas Bielsko-Białas rahvusvahelisel koorikonkursil „Gaude Cantem“. Oktoobrikuu lõpul võitis Haapsalu stuudio Do-Re-Mi lastekoor Kataloonias Calellas konkursil „Canta al mar“Anne Pääsukese juhatusel kuld- ja hõbemedali.

Meie meeskoorid võtsid mõõtu võistulaulmises 9. novembril Tallinnas, ja seegi üritus pühendati Gustav Ernesaksa 105. mälestuspäevale ning Eesti Meestelaulu Seltsi 25. aastapäevale. Aga 25. aastapäeva tähistas ka Lydia Rahula asutatud Tallinna Poistekoor kontserdireisiga Hispaanias ja juubelikontsertidega Eestis ning Peterburis.

Tõesti lugematutel jõulukontsertidel pealinnas ja mujalgi kõlab praegu kaunist eesti koorimuusikat, mis sageli nüüd on ka jõuludega seotud. Ja ka kaugemal: Toronto Eesti Meeskoor laulis oma advendialguse jõulukontserdi Toronto Eesti Majas Charles Kipperi juhatusel juba 1. detsembril. Noor Kanada eesti helilooja Riho Esko Maimets tuli välja oma uusteosega „Ave Maria“ oktoobris Kanadas Torontos, esiettekande tegi seal Tõnu Kaljuste. Nüüd tõi Tõnu Kaljuste Maimetsa „Ave Maria“ ka meile oma Riia tragöödia mälestuskavades Tallinnas ja Helsingis. Aga siitkandi noore helilooja Pärt Uusbergi „Ave Maria“ alles ootab esiettekannet ning pühendatuna koorile teeb selle esmaesituse Collegium Musicale Endrik Üksvärava juhatusel oma jõulukontserdil Tallinna Nigulistes 18. detsembril. Küllap annab tippkontserdi ka Eesti Filharmoonia Kammerkoor just Heino Kaljuste päeval 13. detsembril Singapuris, juhatamas Tõnu Kaljuste: seal kõlavad Bachi, Brahmsi ja Debussy kõrval ka kolm Arvo Pärdi teost ning Veljo Tormise „Jaanilaulud“ ja „Raua needmine“.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht