Prantsuse modernistide tähtteosed

Teisipäev 18. II saab Estonia kontserdisaalis kuulata põnevat kava Prantsuse modernistide tähtteostest. Kava, millist siinmail  just tihti ei kuule, on ette valmistanud innovatsioonihuvilised noorema põlvkonna silmapaistvad instrumentalistid Tihhon Lukjanenko (viiul, Venemaa), Andres Kaljuste (vioola), Levi-Danel Mägila (tšello), Leonora Palu (flööt), Meelis Vind (klarnet), Aarne Ots (trompet), Vigo Uusmäe (metsasarv), Vambola Krigul (löökpillid), Age Juurikas (klaver), Andrus Kallastu (dirigent), Tammo Sumera (live-elektroonika).

Ettekandele tulevad prantsuse modernistide Eestis seni esitamata tähtteosed. Gérard Grisey  “Vortex temporum” (“Ajakeeris”) esitust peetakse kõikjal tähelepanuväärseks sündmuseks nii interpreetide kui ka kuulaja jaoks. Kolmveerandtunnises teoses on lõike, mis helilooja enda sõnul nõuavad esitajailt kogu võimalikku virtuoossust ja rohkemgi.Spektraalmuusika koolkonna taotlused jõuda läbi helide ja tämbrite moodsa mikroanalüüsi uue, looduse- ja inimesepärasema muusikamõistmiseni, on siin saanud eriti värske ja elamusliku kehastuse. Moodsaimate arvutitehnoloogiate kasutamine ei sega heliloojat leidmast ühendusi hingamisrütmiga, magavate vaalade, lindude ja putukate liikumisteedega. “Kuidas helilooja valitseb gigantset helide, tekstuuride ja tunnete kogumit, teeb teose üheks erilisemaks XX sajandi lõpu muusikas” (Guardian). Ka Micha?l Levinas kuulub spektraalmuusika tuntuimate autorite hulka (ta on samuti Olivier Messiaeni õpilane nagu ka Grisey), tema teine kontsert klaveri-ruumile (“Concerto pour un piano-espace” nr 2) on Grisey’ teosele heaks täienduseks.
Selles värvirikkas prantsuse nüüdismuusika kavas on uudisteosega osalema kutsutud eesti helilooja Toivo Tulev: esiettakndele tuuakse Tulevi teos “Now Comes Good Sailing”.
.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht