Saaremaa ooperipäevade peakülaline on Ukraina rahvusooper

Tänavu 20. – 27. juulini toimuvate VII Saaremaa ooperipäevade peakülaline on Ukraina rahvusooper – 1867. aastal loodud trupp, mis juba Vene Impeeriumi aegadel tõusis Moskva ja Peterburi esindusteatrite kõrval kolmandaks maailmamainega ooperimajaks.

11. veebruaril esitleb Eesti Kontsert Kuressaares Meedla kojas eelseisvate ooperipäevade kava. Pressikonverentsil osalevad sel puhul Eestisse saabunud Ukraina rahvusooperi dirigent ja peakoormeister Bogdan Plish, Saaremaa ooperipäevade kunstiline juht Arne Mikk ja Eesti Kontserdi direktor Jüri Leiten.

Saaremaa Ooperipäevade festivaliprogrammist leiame ooperiklassika kullafondi kuuluvad ooperid Verdi “Don Carlos” ja Bellini “Norma”, aga ka ukraina algupärandi, Mikola Lisenko “Natalka Poltaavast” – rahvaliku sisuga ooperi, mis esietendus 1889. aastal ja püsib ülima populaarsuse tõttu repertuaaris tänaseni.

Teater Vanemuine toob Saaremaale kaasa uuslavastuse, Dmitri Bertmani lavastatud ajaloolise versiooni Tšaikovski „Jevgeni Oneginist”.

Loomulikult ei puudu kavast Ooperigala, mille tähtedeks Ukraina rahvusooperi solistide kõrval on Lilli Paasikivi ja Koit Soasepp Soome rahvusooperist, Vassili Gerello Peterburi Maria teatrist, Ain Anger Viini rahvusooperist, Annely Peebo jt.

Esmakordselt on ooperipäevade kavas meistrikursused. Arne Miku sõnul on eriti rõõmustav Ain Angeri soov kodusaarel noortele lauljatele oma kogemusi jagada. „Koos Matti Peloga on nad otsustanud korraldada 4-5 päevased meistrikursused täiesti uues paigas – just vahetult enne seda avatavas Nasva kultuurikeskuses“ lisas Mikk.

Talvine ooperipäevade esitlus tähistab traditsiooniliselt piletimüügi algust, kuid ka tänavu on pileteid talvisele eelmüügil pakkuda kaugeltki mitte kõikidele etendustele. Juba kolmandat aastat suvel, ooperipäevade ajal toimunud eelmüük, oli ülimalt edukas. Omaniku on leidnud üle 2000 pileti, välja müüdud on Mozarti „Reekviem“ Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri esituses, õnneks on juba leitud aeg lisakontserdi jaoks. Jüri Leiteni sõnul on huvi piletite vastu olnud tänavugi erakordselt suur. „Nädal tagasi käisime Saaremaa ooperipäevi tutvustamas Peterburi reisikorraldjatele ning lisaks varasemale suurele huvile Soome lahe põhjakaldalt on lähiajal loota ooperipäevade piletite suuri müüginumbreid just Peterburist,“ kinnitas Leiten.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht