Sõpruses esilinastub „Kongress“

Alates neljapäevast, 20. veebruarist hakkab kinos Sõprus linastuma Ari Folmani uus ja unenäoline „Kongress“. Filmižanrite piire nihutav film pärjati sügisesel Euroopa Filmiauhindade jagamisel ka parima animafilmi tiitliga.

Vananevale filmidiivale (Robin Wright) toob tema eluaegne agent (Harvey Keitel) viimase pakkumise – lasta end täielikult arvutisse skaneerida ning loovutada oma ekraani-mina kasutusõigused igaveseks stuudiole. Nii algab lugu, mis keerdub läbi aja ja teiste dimensioonide ning jõuab unelaadsesse postapokalüpsisesse. Kui kaugele võivad liikuda müüdavuse piirid? Mis üldse on „tõeline“? Need on vaid mõned suurtest küsimustest, mis jäävad vaatajat kummitama kaua pärast kinosaalist lahkumist.

Ari Folman näitab „Kongressis“ taaskord samasugust jutuvestmise meistriklassi nagu oma eelmises suurteoses „Valss Bashiriga“. Mäng žanritega on aga viinud filmi täiesti uuele kvalitatiivsele tasemele, nii et Eesti anima- ja kinoeksperdid on võrrelnud filmi oma revolutsioonilise mõju poolest isegi selliste kinolegendidega nagu Tarkovski „Solaris“, Kubricku „2001: Kosmoseodüsseia“ ja Wachovskyte „Matrix“.

Film võitis 2013. Euroopa Filmiauhindade jagamisel parima animafilmi tiitli.

Kandvates osades on Robin Wright (Forrest Gump, House of Cards), Harvey Keitel (Reservoir Dogs, Pulp Fiction), Jon Hamm (Mad Men) ja Paul Giamatti (Sideways, The Illusionist). Wright laulab sisse ka filmi tunnusmeloodiad Bob Dylani „Forever Young“ ja Leonard Coheni „If It Be Your Will“.

Lisaks kinole Sõprus linastub film ka Coca Cola Plazas ja Tartus kinos Ekraan.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht