Donizetti ooperi “Öökelluke” esiettekanne Eestis

Sellel nädalal, 22. ja 23. mail kell 19 toob Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ooperistuudio Rahvusooper Estonia kammersaalis lavale Gaetano Donizetti ooperi "Öökelluke" ("Il campanello di notte").

Vaimukas ooperis näeb, mis kõik võib juhtuda, kui vanem härra otsustab kosida noore neiu, kelle endine kallim uut liitu heaks ei kiida. Tegu on ooperi esiettekandega Eestis. Lavastab Taisto Noor, liikumisjuht on Rufina Noor. Muusikajuhid on Ene Rindesalu, Ave Sikk ja Tiina Kärblane, klaveril Ene Rindesalu ning kunstnikud Anette Konksi ja Gerli Mägi. Osades on Olari Viikholm, Tamar Nugis, Ksenia Kutšukova, Viktoria Skornjakova, Aule Urb, Eerika Eensalu, Taisi Pettai, Auri Jürna, Janari Jorro, Mattias Aabmets ja kooriartistid.

Gaetano Donizetti (1797-1848) ooperit “Il campanello di notte” esitati esimest korda Napoli Uues Teatris 1. juunil 1836. Kuna see aeg oli teatrite ajaloos küllaltki keeruline ja ükski poeet ei nõustunud väikese teatri tarvis midagi tasuta kirjutama, kirjutas Donizetti “Il campanello di notte” toetusavaldusena, olles ise nii muusika kui ka libreto autor. Süžee pärineb Runswicki ja Lherie vodevillist “La Sonnette di Nuit”, millega Donizetti Pariisis tutvus. Ta tundis hästi Napoli linna ajalugu ja ümbrust, tavaliste inimeste kombeid ja ebausku, dialekti ja erinevaid keelekasutusi, millega naerutada publikut. Prantsuse keele kohmakad väljendid ja sõnad vürtsitavad metafooridena ja kohalike vaimukustena ooperi kangelaste keelt. Hiljem viis ta ooperisse sisse mitmeid muudatusi : asendas proosatekstid retsitatiividega ning kirjutas itaaliakeelse versiooni buffo-partiidele, mida algselt esitati napoli dialektis.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht