Eklektika võidukäik Nunne tänavas

Veronika Valk

Ajal, mil kohalike omavalitsuste valimisprogrammidest kostub: „Ehitame valmis Linnateatri uue hoone” (SDE), „ … peab oluliseks … alustada koostöös riigiga ja Euroopa Liidu vahendite toel Linnateatri suure saali ehitust” (IRL), „Toetame jätkuvalt Linnateatri, Tallinna Loomaaia ja Botaanikaaia arendamist” (RE), selgusid Nukuteatri juurdeehituse ideevõistluse tulemused. Juurdeehitus lisab Tallinnas Laia ja Nunne tänava nurgal paiknevale kinnistule ligi 1/3 hoonete senisest kogumahust. Uude teatrisaali on ette nähtud 500 istekohta. Võistlustööde esitamise tähtaeg oli 5. VIII. Kvalifitseerus 15 tööd, mille seast valiti võitjaks Karisma Arhitektide kavand „Nagu teile meeldib”, mille autoriteks Risto Parve, Kai Süda, Diana Taalfeld ja Kristo Kaskpeit. Teise koha pälvis Stuudio Tallinna töö (arhitekt Villem Tomiste) ja kolmanda koha Salto AB (arhitektid Maarja Kask, Karli Luik ja Ralf Lõoke) võistlusprojekt „Aed”.
Žürii (Timo Aarmaa – Riigi Kinnisvara arendusdirektor, Joonas Tartu – Nuku juhataja, Endrik Mänd – Tallinna peaarhitekt, Raul Vaiksoo ja Jan Skolimowski – arhitektide liidu esindajad) otsus ei olnud üksmeelne ning esikoha määramiseks tehti hääletus. Skolimowski sõnul oleks võinud siiski võita teise koha saanud töö „Mimikri”: „Sellisel hoonel peaks olema tugev ruumiline karakter”. Žürii protokollist selgub, et „Mimikri” puhul hinnatigi just julget ja omanäolist lahendust, mis kandub fassaadist siseruumi. Plaanilahendustki kiidetakse, kuivõrd saali põrand on ühtse horisontaalse pinnana mitmeti kasutatav. Esikoha pälvinud töö puhul arvati, et tegu on küll üldjoontes hea plaanilahendusega, ent välimuselt on hoone liiga hotellilik või eramajalik. Kolmanda koha töö „Aed” juures hinnati seda, et konsoolne saalimaht on linnaehituslikult mõjus, lihtne ja aus.
On kahetsusväärne, et kultuuriväärtuste ameti nõudel nägid võistlustingimused ette Nunne tn 6 müüritise säilitamise, kuigi see ei toeta Nunne tänaval vanalinnale omase tänavafrondi teket ega uue hoone arhitektuuri. Meenub Metro Plaza juhtum, kui Viru väljaku ühe olulisema nurgalahenduse puhul säilitati vana hoone fassaad (Viru väljak 2 ehk kunagine Rotermanni kaubamaja, vene Aleksandri gümnaasium, Tallinna tütarlaste I gümnaasium, tehnikum ja Tallinna pedagoogikaülikool), mille külge poogiti seitsmekorruseline kaubandus- ja ärihoone. Viru väljak kui Tallinna nn 0-punkt (ehk Tartu, Pärnu ja Narva maantee alguspunkt) oleks väärinud peaväljakule kohast uut terviklahendust. Nukuteatri juurdeehitusele ajaloolase Aleksandr Pantelejevi koostatud eri­tingimuste kohaselt on Nunne tänava front juba praegugi lünklik ja eklektiline – arhitektuurivõistluse tulemusena muutub see lähiaastatel seega veelgi eklektilisemaks ja linnaehituslikus mõttes segasemaks. Juurdeehitus võib RKASi sõnul valmida juba 2015. aasta lõpuks.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht