ME-3 edulugu

Teadlaste koostöö ettevõtetega on võimalik ja toimub: toiduainetööstus hindab innovatsiooni ja ettevõtted suunduvad teaduspõhistelt uuendatud toodete poole.

KAJA MÕTS

Viimasel ajal on meedias palju räägitud, et teadlaste koostöö tööstusettevõtetega on keeruline. Puudub vastastikune huvi ning Eestis pole piisavalt meetmeid teadus- ja ettevõtlussektori vahelise koostöö tõhustamiseks. Heidetakse ette mõlemapoolset vähest huvi, ettevõtete soovi saada kiiresti tulemusi ning teadlaste passiivsust uuringute tegemisel kommertsiaalsete toodetega. Siiski ei saa nende väidetega nõustuda.

Näiteid Tartu ülikooli teadlaste ja ettevõtete koostööst on väga palju. Olgu siin märgitud kas või maailma ühe suurima gaasifirma, Saksa ettevõtte Linde AG gaasiballoonide korrosioonikindlamaks muutmine või toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse nutika spetsialiseerumise rakendusuuring ning Navis OÜ klaasplasti pinnauuringud. Lisaks koostöö aktsiaseltsiga Riigi Kinnisvara, suurpankadega Swedbank, SEB jpt.

Edukas koostöö

Mahukama ja pikaajalisema koostöö näitena saab välja tuua piimhappebakteri Lactobacillus fermentum ME-3 eduloo. Just nimelt selle teadusavastuse ja arengu taga on teadlaste pikk koostöö Eesti, Hollandi, Soome, Korea ja Prantsusmaa ettevõtetega .

Kindlasti ei ole enam uudis, et ME-3 nn hea bakter pärineb ühe Tartu lapse seedekulglast. Bakteri täpsem uurimisvajadus tekkis 1990. aastate keskel, kui teadlased soovisid uurida Rootsi laste suuremat allergilisuse taset võrreldes Eesti lastega. Eesti-Rootsi laste bakterite uurimisprojekti juhtinud professor Marika Mikelsaar märkas, et osal bakteritest on imeline omadus toetada kasulike bakterite arengut ja hävitada halbu.

Peagi palus teadlastelt abi Hollandi ettevõte Mona, kelle soov oli, et uuritaks ka nende bakterikollektsiooni, et seeläbi analüüsida eakate tervist. Kogutud teadmiste ja oskuste abil avastati 1995. aastal bakter, millel on hävitav mõju kahjulikele mikroobidele, aga kasulik mõju inimorganismile ning see bakter pärines just nimelt Eesti proovidest.

Prantsuse firma VF Bioscience SAS sõlmis litsentsilepingu 20 aastaks, nii jõudis bakter ka toidulisanditesse ja apteegikaubaks.
Firma toidulisandeid müüakse 15 riigis, pildil näide Lõuna-Aafrika Vabariigist.

Koostöö tööstusettevõtetega sai suurema hoo sisse siis, kui otsustati korraldada seminar, kus tutvustati Tartu ülikooli teadlaste piimhappebakterit. ME-3 kasutamisest oma toodetes olid huvitatud Vana-Kuuste piimaühistu (Tervisejuusta Pikantne juustu baasil), Tallinna farmaatsiatehas (kapslid kliiniliste katsete tegemiseks) ja Tere AS (mitu piimatoodet).

Esimesena alustas 2002. aastal tootmist väikeettevõte Vana-Kuuste piimaühistu. 2003. aastal alustati koostööd Võru juustutehasega. Samal aastal aga läks tõhusaim arendustöö käima ettevõttega Tere ja kestab tänapäevani.

Tere ASi ja Tartu ülikooli teadlaste ühisuuringute tulemusena selgus, et ME-3 jääb ellu nii keefiris, jogurtis kui ka kohukestes ning tootearenduste käigus sündis 2003. aastal praegugi väga populaarne Helluse tootesari.

Populaarsus populaarsuseks, aga teadaolevalt on Helluse keefiri pikaajaline kasutamine tervisele väga kasulik. Inimorganismi biokeemikud Tiiu Kullisaar ja Mihkel Zilmer on tõdenud, et Helluse keefir vähendab inimkehas põletikku, kuna sisaldab antimikrobiaalset-antioksüdantset probiootikumi Lactobacillus fermentum ME-3. Bakter takistab ja surub alla põletikuga seotud haigusi, eriti diabeedieelset seisundit ja südame-veresoonkonna haigusi. Uuringud, sh kliinilised uuringud nii Eestis kui ka mujal maailmas on korduvalt näidanud ME-3 häid omadusi.

AS Tere on bakterit sisaldavaid piimatooteid müünud Soomes, Lätis, Leedus ja Venemaal.

Koostöö ei tunne riigipiire

Koostööd ME-3 bakteri kasutamiseks tuli aegade jooksul aina juurde ning kasuks tulid ka teaduspublikatsioonid, mis aitasid toetada toodete reklaamikampaaniaid.

Igasugune arendustöö ja partnerite otsimine, eriti välispartnerite otsimine, on pikaajaline protsess. Esimeste välisettevõtetena soovisid bakterit kasutada Soome Raisio ja Osuuskunta Maitokolmio. 2010. aastal tulid Lõuna-Koreas müügile sealse ettevõtte Maeil Dairies tooted. Aastaid tehti koostööd veel Kanada-Prantsuse ettevõttega Lallemand.

2012. aastal võttis teadlastega ühendust Prantsuse firma VF Bioscience SAS. Ettevõte otsis kardiovaskulaarsete haiguste ennetamiseks antioksüdantset koostisainet, mida saaks kasutada toidulisandites ning jõuti ME-3 bakteri antioksüdantse mõju kliiniliste uuringuteni, mille tulemused avaldati teadusartiklites

Koostöö tulemusena said toidulisandi koostis ja vorm lõpliku lahenduse. Nii jõudis bakter ka toidulisanditesse ja apteegikaubaks.

Litsentsileping Prantsuse ettevõttega sõlmiti 20 aastaks ja firma toidulisandeid müüakse 15 riigis. Eksootilisemad neist on Lõuna-Aafrika Vabariik, Filipiinid ja USA. Järgmisena oodatakse toodete müügile tulekut Jaapani turul.

Litsentsileping on kasulik nii teadusele kui ka tööstusele. Avastuste litsentseerimine ettevõttesse võimaldab tootmist mitmekesistada ja rikastada tooteportfelli, olles nii abiks ettevõtte turuosa suurendamisel ja koostöövõimaluste edendamisel.

Võimalusrohke tulevik

Toiduainetööstus on hakanud innovatsiooni hindama ja ettevõtted suunduvad teaduspõhistelt uuendatud toodete poole.

Praegu kasutatakse kasulikku bakterit piimatoodetes ja toidulisandites, kuid rakendusvõimalusi, on teisigi, nt naha- ja ilutoodetes ning ka mujal toiduainetööstuses. Näiteks lisatuna šokolaadi, salatiõlidesse ja taimsetesse piimataolistesse vedelikesse ning miks mitte ka nn meditsiinilisse toitu, kuna kasulik bakter aitab toitaineid kergemini omastada.

Igasugune tootearendus ja arengukoostöö võtab aega ning tekitab algfaasis palju küsimusi. Koostöös teadlastega juhtub tihti, et ühe küsimuse peale esitatakse sada üks küsimust vastu, aga sellest ei tasu heituda. Teadlased peavad aru saama ettevõttest, klientide vajadustest ning mis on turul vajalik ja tehnoloogiliselt võimalik.

ME-3 sisaldavate toodete müüki tulek võttis palju aega, kuid arengule annab kindlasti hoogu mahukas patendiportfell, mis on üks vahend teaduse ja ettevõtluse lõimimisel. 2018. aasta septembris anti välja Austraalia patent, nüüd koosneb bakteri kehtiv patendiperekond 34 patendist.

Teadlaste ja ettevõtete koostöö tõhustamisel saab kaasa aidata ka riik. Emeriitprofessor Marika Mikelsaar on näiteks välja pakkunud idee, et riik võiks pakkuda Eesti firmadele oma maa leiutise toodetes kasutamisel rahalist tuge. See oleks mittetagastatav toetus teadusrakenduse kasutusse võtnud ettevõttele.

Koostöö teadlastega võimalik. See annab ettevõttele konkurentsieelise, patenteeritud toode omakorda turumonopoli. Aastatepikkust ühistööd ei tasu karta. Tuleb võimalusest kinni haarata, sest nagu on tabavalt öelnud Tartu ülikooli ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse tehnoloogiasiirde juht Jane Luht, pakub ülikool huvitavaid lahendusi kindakirjadest kuni kosmosetehnoloogiani.

Kaja Mõts on Tartu ülikooli ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse tehnoloogiasiirde koordinaator.


Lactobacillus fermentum ME-3 omadusi on uurinud Marika Mikelsaar, Mihkel Zilmer, Tiiu Kullisaar, Kersti Zilmer, Heidi Hannuk, Epp Songisepp, Pirje Hütt, Kai Truusalu, Jelena

Štšepetova, Imbi Smidt ja Epp Sepp. Uuringutesse on panustanud veel teadlasi ja ettevõtteid nii Eestist kui ka välisriikidest.

Lactobacillus fermentum ME-3 on oma omadustelt nii antimikroobne kui antioksüdantne. Hoiab veresooned elastsena, suurendab antibiootikumi ravitoimet ja võitleb rakkude vananemise vastu.

• Helluse keefir sobib ka laktoositalumatutele. ME-3 bakter kääritab laktoosi, muudab selle inimesele omastatavaks ja laktoositalumatust ei teki.

Lactobacillus fermentum ME-3 on patendikaitse saanud kaks korda. Esimene patenditaotlus anti sisse 2001. Uue komplekti omaduste avastamisel tehti samale leiutisele 2012. aastal teine patenditaotlus. Viimati saadud patent on seotud diabeedieelse ja südame-veresoonkonna haiguste riski küsimustega.

• Litsentsileping Prantsuse ettevõttega VF Bioscience SAS kehtib 2032. aastani.

• Litsentsileping ASiga Tere kehtib 2025. aastani.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht