Euroopa jazzielu korraldajaid köidavad keskkonna säästlikkuse teemad

Madli-Liis Parts

12. – 15. septembrini kogunes üle saja jazziorganisatsiooni juhi Trondheimi Euroopa Jazzivõrgustiku (Europe Jazz Networki – EJN) aastakoosolekule, et arutada uusi koostööprojekte ja tegevussuundi. Sündmusega ühendati mainekas Põhjamaade noorte jazzartistide konkurss Young Nordic Jazz Comets ning Norra jazzi esitluskontserdid.

26 tegutsemisaasta jooksul on EJN arenenud tugevaks rahvusvaheliseks professionaalide võrgustikuks, mis on käivitanud Euroopa jazzielus olulisi liikumisi. Eestist kuuluvad ühendusse „Jazzkaar” ja Eesti Jazzliit.
Tänavuse EJNi aastakoosoleku arutelude keskmes olid töö noore ja uue publikuga ning keskkonnateemad. Kõiki arutelusid ilmestasid edunäited. Just teadliku vastutustundliku keskkonnasäästliku festivalide-kontsertide korraldamise ideed tekitasid elava diskussiooni. Marcel Roelofs Hollandist tutvustas Zomer JazzFiest Tour’i, mida võiks kirjeldada kui jazzifestivali jalgratturitele. Kontserdipaikadeks on valitud kaunid lihtsad maakohad, publik kulgeb jalgratastel ühest kontserdikohast teise, kogedes märgatavalt rohkem kui tava­olukorras kontserdile minnes. Tekib ka publik, keda ühendavad lisaks muusikahuvile ühised kogemused festivali­teel.
Uuenduslikku ideed keskkonnasäästliku mõtteviisi arendamiseks kultuurikorralduses tutvustas Suurbritannia ettevõte Julie’s Bicycle. Aastatega välja töötatud meetodid, kuidas kultuuriettevõte saab keskkonnasäästlikult kalkuleerida tegevuskulusid, alates elektrikasutusest kuni toidu-joogini. Praeguseks enam kui tuhande kliendiga Julie’s Bicycle’i juht Alison Tickell innustas keskkonnale mõtlema ka muusikuid, kui koostatakse esinemisega seotud vajaduste nimekirju. Keskkonnasõbralik lähenemine saab alguse pisiasjadest, näiteks loobumisega plastikust toidu­nõude või lavakujunduses sünteetiliste materjalide kasutamisest. 
Viimasel kolmel aastal on EJN üksjagu toetanud Euoopa jazziajakirjanikke ühendavat gruppi Europe Jazz Media, mille eesmärk on infovahetus ja rahvusvaheliste jazzi propageerivate meediaprojektide korraldamine. Nii vahetavad jazziajakirjad regulaarselt artikleid, ajakirjanikud aga usaldusväärset informatsiooni ja kontakte, juhul kui on tekkinud huvi mõne riigi jazzielu lähemalt tundma õppida ja sellest kirjutada.
Ka uute salvestiste vahendamine on kujunenud jazziajakirjanikele tänuväärseks tegevussuunaks. Enamasti annavad muusikat välja kas muusikud ise või väiksemad plaadifirmad,  mistõttu on  uue muusika rahvusvaheline levik piiratud. Muusikavahetust soosib 2012. aastast igakuine Euroopa jazzi edetabel (Europe Jazz Media Chart), mille pane­vad kokku gruppi kuuluvad ajakirjanikud. Edetabelil pole paremusjärjestuse eesmärki, sellega tõstetakse esile uut põnevat muusikat. Selles edetabelisse on pääsenud ka Kadri Voorand ja Jaak Sooäär.
2013. aastal laiendatakse tegevust ka raadioajakirjanduse suunal. Trondheimis arutati koostöövõimalusi Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) jazziprodutsentidega. Samuti plaanitakse esimest Balti jazziajakirjanike kohtumist 2014. aastaks. Hetkel kuuluvad EJM aktiivsesse juhttuumikusse Eesti, Suurbritannia, Norra, Saksamaa, Hollandi, Venemaa, Itaalia, Taani ja Rootsi ajakirjanikud.
Nagu tavaks, toimuvad õhtuti EJNi võõrustajariigi jazzi showcase’id. Trondheimis koguneti kesklinnas asuvasse hubasesse jazziklubisse Dokkhuset, mida kohalikud iseloomustavad klubina, kus on alati hea ja tõsiseltvõetav programm. Esinejate valik oli stilistiliselt mitmekesine ja ülikõrge kvaliteediga. Kahe päeva jooksul musitseerisid Cortex, Vigelik Storaasi trio, Mork, Albatrosh jt. Ühe õhtu avanud vitaalse ja meisterliku kitarristi Hedvig Mollestadi trio sobiks suurepäraselt ka rokifestivalide lavale.
Virtuoosne Trondheim Jazz Orchest­­ra esitles oma viimast projekti, mille muusika autoriks on noor saksofonist Marius Neset, kes on üks kuumemaid nimesid ja tõusvaid tähti Euroopa jazzi­elus. Trondheimi orkester töötab projektipõhiselt, kaasates iga kord erinevaid muusikuid. Sel korral osales orkestris saksofonist Hanna Paulsberg, keda Eesti publik teab koostööst vokalist Kadri Voorandiga.   
Teistest eristus ka üheksaliikmeline vokaalgrupp Trondheim Voices, kes tegut­seb samuti projektipõhiselt. Nende kavad on alati põnevalt lavastatud ja muusikaliselt köitvad, sest tegemist on andekate vilunud vokalistidega, kes ei tunne improvisatsioonil ja häälega katsetamisel piire.
2000. aastast korraldataval Põhjala jazzikomeetide konkursil oli tänavu kaudselt esindatud ka Eesti, ehkki konkurss hõlmab vaid Põhjamaid. Nimelt jõudis väljavalitute hulka grupp Kadi Quartet, liidriks Eestist pärit lauljatar Kadi Vija, kes õpib praegu Sibeliuse akadeemias. Rootsit esindas Casey Moir Band, Fääri saari Bardur Reinert Poulsen Kvartett, Islandit Skarkali Trio, Norrat Pixel ja Taanit Chrunch House. Iga koosseis paistis silma isikupärase muusika ja lavaenergiaga, mis annab neile juba peatselt võimaluse esineda nimekatel festivalidel üle Euroopa. 
2014. aastal toimub EJNi aastakoos­olek Helsingis. See on hea võimalus minna oma silmaga kaema, kuidas organisatsioon töötab, kuna aastakoos­olek on alati avatud ka võimalikele uutele liikmetele.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht