Jazziliidu kümme kõlavat aastat

Joosep Sang

Läinud laupäeval tähistati tosina esinejaga galakontserdiga Eesti Jazzliidu kümnendat sünnipäeva. Paslikult pidulik maratonkontsert kinnitas seda, mida eesti jazziga vähegi kursis muusikasõber juba hästi teab: meie jazz on kirev, kõrgel tasemel ning pakatab entusiasmist ja loomisjanust.

Jazziliidu juhatuse esimehel trummar Tanel Rubenil oli tuline õigus, kui ta ütles nädala eest Postimehele antud intervjuus, et eesti jazzis pole kunagi olnud nii huvitavat aega kui praegu. Tänane jazzipõlvkond naudib täielikku vabadust, mida aastakümnete-tagustel tippudel polnud: loomingulist sõna­vabadust, liikumisvabadust, vabadust õppida meelepärast eriala kas kodus või kaugemal. Ent kõige sellega on kaasnenud ka muusikalise maastiku tihenemine, konkurents, vajadus oma muusikaline mina kehtima panna ja teha seda nii kunstilises kui ka mängutehnilises mõttes märkimisväärselt kõrgel tasemel. On hea meel, et meie jazzis on nii värskeid visioone kui ka neid toetavat käsitöömeisterlikkust. Galakontsert teatris NO99 on selle kindel kinnitus.
Kuna ülevaatekontserdil astus üles üksteist kollektiivi ja üks solist (Taavi Kerikmäe), piirdus iga esineja kahe, enamasti kontrastse looga. Väga suur, väsimust ja tüdimust välistav kont­rast ilmnes ka kollektiivide stiilide ja kreedode vahel. Ühes äärmuses oli näiteks Sofia Rubina afroameerikaliku laenguga r’n’b ja nu jazz, teises Jaak Sooääre, Andres Mustoneni, Taavo Remmeli ja Tanel Rubeni kvarteti barokk pluss jazz. Või näiteks Taavi Kerikmäe kõrge pianistliku kultuuriga „klaveriseiklused” versus Siim Aimla ja Raivo Tafenau kvinteti ameerikalik kaasaegne mainstream. Esinejate seas oli veel mitmeid, kelle stabiilse loomelennuga on kuulajad ammu kursis: minimalistliku kompositsiooniga ja Balkani-kõlalise groteskse palaga üles astunud Weekend Guitar Trio, emotsionaalne ja soe Hedvig Hanson ning kontserdi lõpetanud mitmel rindel tegus Oleg Pissarenko. Viimasel ajal edukalt välismaal esinenud akordionist Jaak Lutsoja kvintett tõi kontserdile multikulti elemente, eesti (vokaal)jazzile uue näo andnud Kadri Voorand näitas esimeses laulus oma ekspressiivset poolt, ent tasakaalustas seda teise loo südamlikkuse ja siirusega.
Sünnipäevakontserdil polnud ühtegi nõrka esinejat (vastupidi, eesti jazzist leiaks teisegi tosina esinejaid-ansamb­leid, kes oleks lavaruumi väärinud), kuid mulle mõjusid eriliselt kolm kooslust. Noortest, alles õppivatest muusikutest koosnev „väike bigbänd” Pae Kollektiiv tegi laupäeval oma debüüdi. Üheksaliikmelise, viie puhkpilliga ansambli eestvedaja on pianist-helilooja Kirke Karja, kelle loomingus käivad käsikäes arranžeeringute ja vormiehituse komplitseeritus ning muusikaliste kujundite läbipaistvus. Pae Kollektiivi liikmed on pigem eesti jazzi homne päev, kuid nad on „kohal” juba täna, nõudes endale mänguruumi ja kõlapinda.
Väga sügava mulje jätsid ka kaks klaveritriot. Joel-Rasmus Remmeli trio (Heikko-Joseph Remmel kontrabassil ja Aleksandra Kremenetski trummidel) maalib pigem põhjamaiste värvidega, pöörates palju tähelepanu kõlaselgusele ja muusikalisele atmosfäärile. See on kaunis, kirgas muusika. Teine trio Peedu Kass Momentum, kus lisaks bassistist ansamblijuhile mängivad veel pianist Kristjan Randalu ja trummar Toomas Rull, väärib tõelise supergrupi tiitlit. Kolme mehe mängutehniline tipptase, lavaline vabadus ning muusikaline mitmekülgsus kaunistaks kindlasti ka maailma kuulsamate jazzifestivalide ja -klubide lavasid.
Lõpetuseks ka veidi statistikat, mis on laenatud jazziliidu tähtpäeva puhul välja antud kogumikust. Liit korraldas mullu 140 kontserti, neist neliteist välismaal. Suurel määral tänu jazziliidu tööle ja initsiatiivile tegutseb Eestis kaheksa jazziklubi, välismaal on partneriteks Soome, Leedu, Norra ja Austria analoogilised organisatsioonid. Jazziliit korraldab märtsis festivali „Tudengijazz” ja esindab eesti jazzi välismessidel. Ent loomulikult on liidu tähtsaim töö tiheda kontserdikalendri koostamine. Uurige aadressilt www.jazz.ee, keda kus ja millal kuulata saab.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht