Kontsertklaver Steinway & Sons jõudis Estonia kontserdisaali

Tiina Mattisen

Viimane kontsertklaver telliti Estonia kontserdisaali 17 aastat tagasi, mistõttu uue instrumendi vajadusest on kõneldud-kirjutatud juba kümmekond aastat üha kasvava teravusega. Nüüd on kohal uus D-mudeli kontsertpill, suurim Steinway klaverite seas, mis on standardiks enamikus maailma juhtivates kontserdisaalides. Hamburgi Steinway & Sonsi tehases käisid sobivat klaverit valimas pianistid professorid Peep Lassmann ja Ivari Ilja. Sirp uurib neilt ja Eesti Kontserdi peaprodutsendilt Madis Kolgilt, kas ja kui kauaks nüüd eesti pianistide ja klaverisõprade mured on murtud.

Peep Lassmann: Ootamatu ja meeldiv oli ettepanek osaleda eksperdina uue Steinway kontsertklaveri väljavalimisel Estonia kontserdisaali. Meeldiv, sest meie peamine kontserdisaal on juba aastaid olnud vajalikul tasemel klaverita, ja ootamatu, sest ei teadnud, et asjad nüüd juba niikaugel on.
Steinway oli Ivari Ilja ja minu ette pannud kuus suurimat tüüpi kontsertklaverit. Valitud klaver on selgelt nende hulgas parim. See instrument tundub kõlbavat igasse kontserdisaali. Kuna prooviruumi akustilised tingimused erinesid kontserdisaali(de) omadest tunduvalt, siis ootan põnevusega kohtumist selle klaveriga juba Estonia majas. Olen kindel, et nii head pilli ei ole siin ammu olnud.

Ivari Ilja: Estonia kontserdisaali uus tasemel kontsertklaver teeb tõepoolest suurt rõõmu ja on meie tingimustes eriline sündmus nii kontserdikülastajatele kui ka pianistidele. Ka meedia on sellele asjaolule pööranud juba küllaltki suurt tähelepanu. Loomulikult oleks ju tore, kui vähemalt meie esinduskontserdisaalis oleks kogu aeg professionaalsetele kriteeriumidele vastav korras kõrgel tasemel kontsertpill. Ei kujuta hästi ette mõnd Inglise ajalehte imestamas, et Wigmore Halli osteti Steinway, või samalaadset uudist ilmumas Carnegie Halli või Berliini Konzerthausi kohta … Selline asi on täiesti enesestmõistetav. Ja ega meie esindussaal pole kehvem koht!
Estonia kontserdisaali vana Steinway oli oma aja juba kuhjaga üle teeninud, nagu ka kõik meie teistes kontserdimajades seni paiknevad instrumendid. Jah, neil kõigil on ees veel pikk elu, kuid see ei peaks enam kulgema lavalaudadel. Kontserdisaali klavereid tuleks vahetada 6–10 aasta tagant, vastavalt võimalustele. Klaverihelid, mis viimastel aastatel Estonia kontserdisaali lavalt saali kandusid, tekitasid tihti nõutust, kurbust ja imestust. Nüüd on sellega tükiks ajaks lõpp ja sel puhul õnnitlen ma meid kõiki, samuti tänan inimesi, kes uue klaveri muretsemise vajadusest aru said ja selle sammu lõpuks astusid.
Uue pilli valimise austav ja vastutusrikas ülesanne usaldati Peep Lassmannile ja mulle. 25. juulil külastasime Hamburgi Steinway tehast, kus kuue meie jaoks valmis pandud kandidaadi hulgast tuli leida just see õige pill. Ei hakka valimisprotsessi pikemalt kirjeldama, kuna see on üpris keerukas toiming, kus tuleb arvestada suurt hulka spetsiifilisi aspekte. Kasutasime välistamise meetodit, ehk siis jätsime järjest kandidaate mängust välja. Meie lõplik otsus oli täiesti üksmeelne, nii et võin julgelt väita, et vähemalt nende kuue klaveri hulgast valisime välja parima.
Ootan põnevusega esimest võimalust selle pilli kõla tema uues kodus kuulda, kuna alles kontserdisaali akustikas, instrumendi ja saali kõlalainete koosmõjus puhkeb heli tõeliselt õide.
Loodan, et ka meie teised väga esinduslikud kontserdimajad saavad endale peagi uue kontsertklaveri. Estonia kontserdisaali on nüüd aga ees ootamas hulk ilusaid klaveriaastaid.

Madis Kolk: Uhiuue tippklassi Steinway saabumine Estonia kontserdisaali on kahtlemata suursündmus Eesti muusikaelus. See võimaldab parimatel pianistidel nii Eestist kui ka välismaalt oma meisterlikkusele täielikku tuge saada, rikastab kuulaja jaoks Eesti Kontserdi, aga ka ERSO hooaegu. Leidub ju veelgi korraldajaid, kes on toonud Estonia kontserdisaali maailmatasemel pianiste.
Esialgu vajab pill oma uue ümbruse mikrokliimaga kohanemist ning põhjalikku häälestamist. Septembri algul korraldame uue pilli esitluse, kus saab ka kogeda selle kõlavõimalusi. Täismahulise kontserdiga kuuleb uut klaverit 23. septembril, kõrvuti senise esindus-Steinwayga, kui EK ja Eesti Interpreetide Liidu koostöösarjas „Eliitkontserdid” astub üles klaveriduo Kai Ratassepp – Mati Mikalai. Algaval hooajal on „Eliitkontsertide” hulka sattunud sobivasti terve rida Eesti pianiste. Päev-päevalt esiplaanil saab uus klaver olema oktoobri lõpunädalal festivalil „Klaver”.
Tuleb tänada kultuuriministeeriumi strateegilise investeeringu eest vastavalt otsusele mitu aastat tagasi, IS Music Teami, meie regiooni Steinway esindajat, kes korraldas väga operatiivselt uue klaveri valimise ja kohaletoomise, ning suure rahvusvahelise kogemusega pianiste Ivari Iljat ja Peep Lassmanni, kes nõustusid võtma enda peale mitte väikese vastutuse olla uue pilli väljavalijad.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht