2009. aasta tekstiilipreemiad

Lylian Meister

Eesti Tekstiilikunstnike Liit premeeris 26. märtsil oma 2009. aasta parimaid tegijaid. Tulemused: aasta tekstiilikunstnik on Maasike Maasik, aasta noor tekstiilikunstnik Monika Järg ning aasta teo tegi Kadi Pajupuu.

Maasike Maasiku puhul pole tegemist elutööpreemiaga: Maasik on näidanud ennast 2009. aastal selle klassikalise eriala sees põneva ja uuenemisvõimelisena. Isikupära ja üldistusvõimet kaotamata on ta toonud oma  kudumitesse uusi teemasid ja materjale, ta mängib lõimetiheduse ja koeläikega, hoiab kindla kunstnikukäega koos põnevaid struktuure ja koloriite. Seejuures ei varja Maasike Maasiku vaibad oma autori sirgeselgset konservatiivsust: arendab ta ju jätkuvalt edasi klassikalist gobelääntehnikat, usub selle väärtusesse ning kaunite tekstiilimaterjalide harmoonias sündiva ilu ja positiive esteetika maailmaparanduslikku rolli. Tema vaipades  on jätkuvalt palju looduslüürikat ja keskkonnatundlikku emotsionaalsust. 2009. aastasse jääb suurepärane vaipade ja minitekstiilide näitus „Kohtumispaik” Kastellaanimaja galeriis, seekord koos „pühendunud õpilase” Tiina Puhkaniga, kes on oma õpetaja kõrval aastaid juba hoopis omanäoline staar ja mitmel korral ka aasta tekstiilikunstnikuks pärjatu. Maasike Maasiku õpetajavõimeid imetleb Eesti tekstiilikunstnikkond üksmeelselt,  ta on aastaid kunstiakadeemias õpetanud (1971. aastast) ja juhatanud dotsendina tekstiilikateedrit, tänast tekstiilidisaini osakonda. 2009. aastal tuli ka pedagoogiline tunnustus: EKA 95. aastapäevale pühendatud aktusel tänas kunstiakadeemia Maasike Maasikut EKA medaliga tema suure töö eest.

Monika Järg on produktiivne ja põnev nii kunstniku kui disainerina. Temagi lemmikteema on vaibad, ainult et rohkem või vähem  ebatavalised. 2009. aastasse jääb tal Eesti esindamine residendina Kaunase tekstiilibiennaalil „Textile 09” („Tekstiil 09”). Biennaal oli korraldatud seekord nii, et ei eksponeeritud mitte töid, vaid pigem tekstiilikunstnike töösituatsioone (oktoobris) ja selle tulemusi (novembris). Tekstiilibiennaalil, mis on Leedus oluline kaasaegse kunsti üritus, osales Järg installatsiooniga „Kasvamise kunst”, mis valmis kohapeal taime- ja tekstiilikooslusena  ja kaks kuud kasvas (vt biennaali kodulehte www.bienale.it). 2009. aasta disainiloomingut sai näha tema isikunäitusel SooSoo galeriis septembris. Monika Järg on viimastel aastatel teinud mitmeid edukaid isikunäitusi ning osalenud rahvusvahelistel näitustel ja messidel, olles ise ka mitme näituse kuraator ning projektide läbiviija. Tema disainieksperimente ja ootamatute mõtete materialiseerumist saab vaadata www.tekstiilruumis.  ee, sealt leiab nii villase köiega tikitud põrandapaneele kui vildinuppudega akustilisi paneele, sisustustekstiilidest rääkimata.

Uuendusena premeeriti sel korral ka aasta tegu. Selle sai Kadi Pajupuu uudse soa prototüübi eest kirikangasteljele. Suga valmis aastatepikkuse katsetamisperioodi tulemusena. Selle instrumendi reguleeritavad kiikedel liigutatavad soapiid võimaldavad kududa hõlpsamini kui varem põnevate  faktuurpindadega kangaid. Kadi Pajupuu pälvis selle leiutise eest Euroopa naisleiutajate organisatsiooni EU WIIN eripreemia ning Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu innovatsiooniauhinna. Tekstiilipreemiate žüriisse kuulusid Anu Raud, Jaan Elken, Kai Lobjakas, Helen Adamson, Tüüne-Kristin Vaikla, Karin Paulus ja Piret Valk. Preemiate väljaandmist toetab Eesti Kultuurkapital.

 

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht