EKKM sõltumatul kunstimessil

Reet Varblane

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum (EKKM) osales 30. VIII – 1. IX Kopenhaageni sõltumatul kunstimessil „Alt_Cph 13”.

See on 2006. aastast FKDKs (Fabrikken for Kunst og Design ehk siis Kunsti- ja Disainivabrik) toimuv sõltumatutele, kunstnike endi juhitud algatustele ja institutsioonidele mõeldud rahvusvaheline mess. Lisaks EKKMile osalesid messil sellised sõltumatud kunstikeskused nagu Anders  Benmouyal & Peter Rørbæk (Taani), Another Space (Taani), bull mengers (Taani), c4 projects (Taani), Candyland (Rootsi), Danske Grafikere (Taani), F. A. T lab (globaalne), Green IS Gold (Taani), Grimmuseum (Saksamaa), Kontoret for Kunst i Byen (Taani), Learning Site (Taani), Modtar Projects (Taani), Object This Picture (Taani). PERFORMANCErum (Taani), Science Friction (Taani), Skånes Konstförening (Rootsi), Skovsnogen Art Space (Taani), Space Poetry/Pist protta (Taani), SpLab (Taani), Sydhavn Station (Taani), teksas (Taani), Third Ear (Taani). Kokku 23 kunstikeskust. Programmi ja messi ajalugu vt http://www.altcph.dk

Anders Härm, mida kasulikku kogesite  sõltumatul kunstimessil? Kuidas EKKMi ekspositsioon vastu  võeti?
Eelmisel nädalavahetusel toimus Kopenhaagenis kokku kolm kunstimessi. Kõigepealt Kopenhaageni kunstimess, siis sellest lahku löönud galeriide (mille hulka kuuluvad enamik Taani ja ka teiste Põhjamaade huvitavamad kommertsgaleriid) uue kunsti mess (New Art Fair) Charlottenborgi Kunstihoones ning  artist run space’idele ja sõltumatutele institutsioonidele mõeldud „Alt_Cph 13” kunsti- ja disainivabrikus, kus osales ka EKKM. Meie esindus oli kaheliikmeline: olime kohal kunstniku ja EKKMi tehniku Johannes Särega. Jõudsin lisaks „Alt_Cphile” väisata üksnes uue kunsti messi, kuna töö EKKMi boksiga röövis suurema osa ajast.
EKKM esitles messil oma kollektsiooni ning kollektsioneerimismeetodeid (eksponeerisime kolme tööd oma kollektsioonist ühes nende kollektsiooni sattumise asjaoludega) ning Köler Prize’i kahe viimase aasta nominente: näitasime  filme „Ekraaniproovid Köler Prize’ile 2012 ning 2013”. Kuna tegemist oli väga väikese eelarvega üritusega, siis saime näidata seda, mida kohvris kohale suutsime viia. Samas osales „Alt_Cphil” mitmeid väga intrigeerivaid galeriisid ja kunstiruume, kes, kasutades ära oma kodulinna eeliseid, suutsid esineda üpriski fantastiliste ekspositsioonidega, lisaks oli veel muusika- ja elava kunsti programm ning poetry slam. Vestlusringid olid kahjuks taanikeelsed ja ilmselt ka Taani-kesksed, seal kahjuks osaleda ei saanud.
See oli hea võimalus tutvuda iseinstitutsioneerumise mudelitega, millest paljud olid üpriski kummalised. Nii oli messil esindatud Skvonsnogen Art Space, mille asutanud kunstnikel ei ole sugugi mitte seinte ja lagedega ruum, millele nimetus justkui viitab, vaid nad tegutsevad ühes Lääne-Jüütimaa metsatukas, kuhu rajavad muuhulgas ka skulptuuride surnuaeda. Samuti oli esindatud abielupaarist kunstnike oma talumajja asutatud ja vägagi rahvusvahelise programmiga kunstiruum „teksad”. Kuna maja läheduses pole ühtegi suuremat asulat ega isegi mitte küla ning ümberkaudu tegutsevad peamiselt talupidajad, siis sellest ka galerii nimi. Kogu „Alt Cphi” väljapanek oli oma hipilaagrit meenutava ülesehitusega – polnud klassikalisi messibokse ning terve ruum oli liigendamata –  teravas kontrastis uue kunsti messi steriilse ning merkantiilse iseloomuga. „Alt_Cphi” kujunduses, mille oli teinud taani kunstnik Jørgen Carlo Larsen, domineerisid prügikastist leitud plastiktoolid ja töötlemata puit. 

R. V.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht