Taas üks uus toimekas kunstipaik

Reet Varblane

Augustikuu keskpaigas ilmus esimene teade uuest projektiruumist Okasroosikese lossis. Õigemini sellest, et alustatakse septembris. Fotokuu ajal oktoobris läks sealne tegevus iseäranis elavaks.

Kes on Rundumi projektiruumi käigushoidvad jõud?
Rundum Artist-Run Space’i veavad viis noort kunstnikku Kulla Laas, Mari-Leen Kiipli, Aap Tepper, Mari Volens ja Kristina Õllek. Nende ühine taust on fotograafia­õpingud Eesti kunstiakadeemias ning koos tehtud näitused: „Aknast ei näinud muud kui taanduvat halli” Katarsise projektiruumis 2013. aasta algul ja „Pöördumised” Hobusepea galeriis 2013. aasta kevadel, 2014. aasta kevadel tuleb üks ühisnäitus ka Draakoni galeriis. Mentorliku jõu ja nõuga on suuresti abiks ka Maarin Ektermann, kes oli toeks projekti käimalükkamise ajal. Rundum sai muuseas algatatud tema haridusliku ettevõtmise Proloogkooli katseprojektina. Meil on ka nõukogu, kellega aeg-ajalt aru peame ja oma programmi ning tegevuse osas konsulteerime.

Kuidas on teie programm kujunenud?
Rundumi programm kujuneb jooksvalt ja operatiivselt, oleme võimalikult avatud hetke vajadustele ja aktuaalsetele küsimustele. Üks meie eesmärke ongi pakkuda kiiret reageerimisvõimalust õhus olevatele sündmustele ning ka mitmekesisust ruumide osas. On ka teatud üritused, mis hakkavad igakuiselt korduma, nagu näiteks noorte loovisikute toimetuleku teemaga lugemisgrupid, samale sihtgrupile suunatud tööde näitamised ehk prooviruum, vitriinkapinäituste sari avalikus ruumis jne.

Kas huvitatud kunstnikud (ja teised kunstitöötajad) võivad pöörduda oma ideedega teie poole?
Oma programmi kõrval oleme avatud ka teiste loovtöötajate/kunstnike pakkumistele ning ootame alati põnevusega huvitavaid projekte ja koostööpakkumisi. Loomulikult ikka valikuliselt, sest projekt peab sobima Rundumi huvi ja programmiga.

Kuidas ennast majandate (rahastate)?
Rundum on omaalgatuslik mittetulunduslik projekt, mis toimibki (vähemalt esialgu) ainult tegijate endi initsiatiivil ja teotahtel. Taotleme toetusi ka noorte- ja kultuurialgatusi toetavatelt fondidelt nagu näiteks Euroopa Noored. Pikemas perspektiivis on eesmärk luua koostöövõrgustik ka teiste (Põhja-)Euroopa artist-run space’ide ja projektiruumidega ning taotleda rahastust ka Põhjamaade kultuurifondilt. Õnneks saab hea tahte korral päris palju asju ära teha ka suuremate kuludeta või heade inimeste abiga: nii on meie hall seinavärv saadud toetusena Sadolinilt, samuti oleme saanud toetust, et kostitada külalisi oma avamisüritusel, rääkimata paljude sõprade-tuttavate lahkest kaasabist.

Kui kaua saate Okasroosikese lossis tegutseda?
Praegune asukoht Okasroosikese loss on meie stardilaud ja algne staap, kuid me ei taha siduda end ainult ühe paigaga. Oleme algusest peale seadnud eesmärgiks jääda liikuvaks, seega on plaanis hõivata ja avada ka uusi kohti. Püüame selles osas kindlasti kogu aeg silmad lahti hoida. Jälgige kindlasti infot meie kodulehel ja Facebooki lehel, kus pidevalt oma tegemisi kajastame.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht