Täiusliku ringi puutuja Manfred MIM

Mimi projekt

Manfred, kui me sinu näitust koostasime, siis kaalusime pikalt, kas julgeme su nime kasutada. Kõik läks hästi, aga nüüd on tunne, nagu oleksime ennast võõraste sulgedega ehtinud.Manfred MIM: Noh, mina ei tahtnud nende asjade loomisega isegi mitte algust teha. Juba tööriista kätte võttes tabas mind hirm, et rikun idee ära seda materjaliga sidudes. Mulle piisas teadmisest, et võin need asjad iga kell valmis teha. Ehitada on mõtet seda, millest sa ei tea, kuidas ta valmis saab. Teie ei teadnud, tähendab, teie piditegi need ehitama.

Sa otsisid kogu aeg perfektset ringjoont, aga näitusel oli meil väljas väga vastuoluline teos – kandiline rauast piksli prototüüp. Miks sa piksli kandiliseks tahtsid teha, kui sind huvitas ainult ring?
Kandilise piksli lõin selleks, et oleks olemas sobimatuse etalon ümmarguste asjade uurimiseks, täiusliku ringi negatiiv. Hiljem osutus, et pikslit saab kasutada elektroonilise pildi esitamiseks, aga see oli puhas juhus.

Sul on Tallinna kesklinnas hauakivi, aga sellel ei ole meie hulgast lahkumise kuupäeva?
Ma ei ole veel päris kindel, millal ma täpselt surra kavatsen. Olen töötanud paljude ideedega selles vallas, kuid ükski neist pole moodustanud täiuslikku ringi. Sellise ringjoone otspunktid ei kohtu ja katsetega on tulnud alati otsast peale hakata.

Kultuurkapital andis meile auhinna kunsti ja tehnoloogia ühendamise eest. Mille eest oleksid sina meile auhinna andnud?
Ega ma sellest päriselt aru ei saa. On, jah, tavaks anda auhindu, aga pigem ikka kunstnikele, mitte lihtsatele leiutajatele. Aga ma juba uurisin seda kuldset kera, teate, kandilise piksliga võrreldes see ongi peaaegu täiuslikult ümmargune. Mulle tundub, et keegi veel peale minu on otsinud ideaalset ringjoont. Ja ta on selles olnud väga edukas.
Teie aga võiksite järgmise projekti teha maalidest, mida teised on juba maalinud. Võib-olla saaksite auhinna vanade kujundite ja värvitoonide taaskasutuse eest.

Mis sa nüüd edasi tegema hakkad?
Noh, viimati jäi mul täiusliku ringjoone otsing pooleli lõpmata väikese punkti juures. Mulle hakkas tunduma, et miski, millel raadiust polegi, ei saa olla ei täiuslik ega ka ebatäiuslik ringjoon. Siis tuli aga sõber Kurzweil ühel õhtul läbi tassikest teed jooma, vaatas kogemata makroskoopi, hakkas oma singulaarsuse jama ajama ja minu ringjoont arvustama. Et kuidas see lõpmata väike punkt võib kahemõõtmelises ruumis olla hoopis joon ja ühemõõtmelises ei saa teda üldse vaadata ja neljamõõtmelises on ta hoopis Kuu. Selline pinnapealsus pahandas mind, saatsin ta viisakalt minema ja lubasin talle teha sellise singulaarsuse, mis kõikides n-mõõtmelistes ruumides oleks üks ja seesama asi ja lisaks ka ümmargune.
Nüüd siis, kõigepealt, ma võtan ette võimalikult suured ringjooned. Üks esimesi projekte valmib siinsamas Maa lähedal ja on seotud Kuu ümaruse pealt põrkavate helidega. Arvan, et ma proovin seda täna õhtul.

Täna kell 21 on Klassikaraadios kunsti sünni­päevapidu (Art’s Birthday 2014), kus esinevad MIMi projekt ja Kosmiline Heli.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht