Pealelend: Lauri Koppel ja Gudrun Heamägi

Reet Varblane

Mida tehakse Albatrossi trüki­keskuses?
Graafikakoja Albatross looja on üks Soome paremaid trükimeistreid kunstnik Harri Leppänen, kes kolis töökoja Porvoost Tallinnasse 2008. aasta suvel. Me kasutame ofsettrükitehnikat. Erinevalt kivilitograafiast, mille puhul trükitakse kujutis paberile kiviplaadilt, kasutatakse ofsetlitograafias alumiiniumplaati. Meil on suur elektrijõul töötav proovitõmmiste trükipress, mis on saadud Soome riiklikult kirjastuselt. Enam selliseid ei valmistata.

Milline on teie töökoja koht meie kunstimaastikul?
Pakume võimalust trükkida suuri mitmevärvilisi tõmmiseid (100 x 140 cm). Tehnika on paindlik: meil saab integreerida litograafia uuemate tehnikatega, näiteks ühildada digitaalse trükikunstiga. Oleme teinud koostööd Eesti kunstiakadeemiaga, andnud kahasse välja graafikamapi, meie juures on oldud erialapraktikal.
Eestlastest oleme hiljuti trükkinud klassikute nagu Leonhard Lapini, Raul Meele ja Mare Vindi töid. Raul Meele ofsetis tiražeeritud raamat oli väljas viimasel graafikatriennaalil Kumus. Oleme trükkinud ka soome kunstnike Kuutti Lavoneni, Tapani Mikkoneni, Jarmo Mäkilä jt töid.
Graafika on eelkõige tehnika mõttes üha rohkem suhestunud nüüdiskunstiga, on avatud uutele ideedele ning visuaalselt seotud graafilise disainiga. Taas hinnatakse trükitehnikat. Meie lähtume ideest, et reprodutseeriv tehnika on küll vana, kuid kontseptuaalne sisu muutub vastavalt ajale. Traditsiooniliste tehnikatega võib saada tulemuse, mida digitrükk ei anna, näiteks läbipaistvate värvide kooskõla jne. Tegutseme keskuses meistrina, kuid kuna oleme ise kunstnikud, siis esineme ka ise näitustel. Oma litograafiatega oleme pääsenud paaril viimasel aastal rahvusvahelistele graafikabiennaalidele-triennaalidele nagu Krakówi triennaal, Carmen Arozena auhinnanäitus Madridis, Agora galeriisse New Yorgis, Spliti Horvaatias, Guanlani Hiinas, Trois-Rivières’i Kanadas, Opolesse Poolas, Faluni Rootsis. Tegutseme selle nimel, et Eesti noor graafika oleks esindatud maailma kunstisündmustel.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht