2016. aasta Eesti folkloristika aastapreemia laureaat on Andreas Kalkun

Alates 2011. aastast on Akadeemiline Rahvaluule Selts koostöös Eesti Kultuurkapitali Rahvakultuuri sihtkapitaliga andnud välja Eesti folkloristika aastapreemiat. Preemia eesmärk on tõsta esile preemia saamisele eelnenud aasta jooksul silma paistnud folkloristi tegevust.
Varasematel aastatel on preemia pälvinud Tiiu Jaago, Madis Arukask, Janika Oras, Eda Kalmre ja Mare Kõiva.

Sel aastal esitati žüriile neli kandidaati: Reet Hiiemäe, Andreas Kalkun, Merili Metsvahi ja Ingrid Rüütel. Kõigi mainitute 2015. aasta oli tegus ja laiahaardeline – valminud on nii teadusartikleid, allikapublikatsioone, populaarteaduslikke väljaandeid kui ka heliplaate.

2015. aasta Eesti folkloristika aastapreemia otsustati anda Eesti Kirjandusmuuseumi teadurile Andreas Kalkunile. Andreas Kalkun avaldas täiendatud väljaande oma doktorimonograafiast „Seto laul eesti folkloristika ajaloos. Lisandusi representatsiooniloole“, seto jutuvestja Feodor Vanahundi juttude kogumik “Ilosa’ ja pogana’ jutu’”
ning artiklid setode õigeusust ja esimeses maailmasõjas teeninud sõduri kirjadest kodustele.  Lisaks sellele osales ta koguteose “Setomaa”
rahvaluule ja tänapäeva kultuuri osa koostamisel, kirjutamisel ja toimetamisel, ning viis läbi välitöid Siberi, Värska, Saatse ja Petserimaa setode juures.

Andreas Kalkuni käsitluste keskmes olevad teemad, žanrid ja kultuuripraktikad jäävad folkloristika uurimiskeskmest sageli välja ega mahu selgelt määratletud kategooriatesse – olgu selleks seto improvisatsiooniline laul, setode õigeusupraktika või klišeelikest viisakusväljenditest koosnev kirjavahetus. Andreas Kalkun tunneb väga põhjalikult varasemat uurimislugu ning on aldis varasemate uurijate poolt loodud representatsioone tänapäevasest vaatepunktist mõtestama.
Andreas Kalkuni teadustööd on kirjutatud nõtke sulega, mida on nauditav lugeda nii kolleegidel kui laiemal publikul.

Preemia anti kätte 26. mail Tartus Eesti Kirjandusmuuseumis toimunud Akadeemilise Rahvaluule Seltsi aastakoosolekul.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht