2019. aasta Ilmapuu preemia laureaat on hant Olesja Handõbina

Haridus- ja Teadusministeeriumi hõimurahvaste programmi nõukogu määras 2019. aasta Ilmapuu preemia Olesja Handõbinale. Olesja Handõbina töötab Tegi küla koolis handi ning vene keele ja kirjanduse õpetajana.

Ta on handi keele ja kultuuri säilitaja, sugukondliku kogukonna Kuldne päev juht, rajanud Tegisse keeleküla ja kultuuritraditsioonide keskuse lastele, kus lapsed saavad tutvuda põliselanikest kirjanike loominguga, traditsiooniliste spordialadega ja teha muud huvitavat.

Handõbina on kogunud ka etnograafilist ainest ja andnud välja hulga raamatuid kohalikust handi kultuurist. Tegu on suurtest keskustest kaugel elava ning omal algatusel tegutseva kultuurihoidjaga, kelle ettevõtmised on mitmekülgsed ja suunatud handi kultuuri väärtustamisele noorte seas.

Hõimurahvaste programmi Ilmapuu auhinnale esitati 2019. aastal kakskümmend üheksa taotlust, nende seas oli mari, komi, udmurdi, ersa, karjala, vepsa ja handi taustaga inimesi ja kollektiive. Auhinnale kandideerijate sobivust ja panust hindas kolm eksperti.

Hõimurahvaste programm annab Ilmapuu auhinna välja kümnendat korda, tunnustamaks soome-ugri hõimurahva kultuurilise identiteedi ja püsimajäämisega seotud kodanikualgatuslikku tööd. Ilmapuu auhind antakse igal aastal ühele soome-ugri põlisrahva esindajale või inimesele, kelle tegevus on kohalikul tasandil väga tihedalt, tulemuslikult ja tänuväärselt seotud hõimurahva kultuurilise identiteedi ja püsimajäämisega. Ilmapuu auhinna saajateks võivad olla inimesed, kes ei tarvitse laiemale üldsusele tuttavad olla, kuid kelle tarmuka töö ja innustava olekuta ei saaks kõnelda mõne paiga elavast soomeugrilisest kultuurist.

Auhinna suurus on 2500 eurot. Preemia välja andmist koordineerib HTM hõimurahvaste programmi haldaja MTÜ Fenno-Ugria Asutus.

Ilmapuu auhind kuulutati välja vadjalaste kevadisel maahinguspäeval (maaentšäüz), mis sel aastal langes 30. maile.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht