Tudengid esitlevad robotite prototüüpe

Reedel, 30. augustil kell 17.00 esitletakse Mektory majas, Raja 15 kolme ülikooli tudengite ja õppejõudude koostöös valminud pehmete, poorsete ja kiuliste robotite prototüüpe. Tegemist on Skandinaavias ja Eestis olulise teadusliku uurimuse ja katsetusega.

Töötuba “Responsive Robotic Materializations” toimub 26.-30. augustini ning selles osalevad Innsbrucki Ülikooli, Eesti Kunstiakadeemia ja Tallinna Tehnikaülikooli tudengid ja õppejõud.

Töötoa eesmärk on katsetada eri distsipliinide koostöös tänapäeva robottehnoloogiate kasutusvõimalusi disainis ning tootmises, et luua läbimurdelist ja innovaatilist arhitektuuri. Töötuba on järg käimasolevale REX|LABi tööle, mis uurib digitootmise võimalusi, kus kombineeritakse „pehmete“ materjalide omadusi robottehnoloogiliste tootmisprotsessidega poorsete, kiuliste ja niitjate struktuuride loomisel. Katsetustest sünnivad arhitektuursed prototüübid. Nende abil proovitakse toota looduslike materjalide analoogiaid, mille sensorid oskavad materjalile anda väliskeskkonna kohta vajalikku infot.

“Peamised eksperimendid on suunatud arvutitehnoloogilise disaini üleminekule digitaalsest ideaalruumist reaalsesse keskkonda robottehnoloogiate, erivahendite ja sensorite kaudu. Kuigi tööstusrobotid saavad väga täpselt järgida digitaalset geomeetriat, mõjutab objekti lõplikku kuju ja vormi pigem „pehme“ materjali enda käitumine. Lõplikud artefaktid kujunevad mitmest parameetrist: täpsetest fabrikatsiooniseadmetest, ebatäpsest materjaliformatsioonist, keskkonnast ning tagasisidest arvutitehnoloogiliste süsteemide vahel disainikatsetuste näol,” selgitab tudengite üks juhendaja arhitekt Kadri Tamre katsetuste peaeesmärke.

Töötuba juhendavad Innsbrucki Ülikooli Eksperimentaalse Arhitektuuri Instituudi arhitektid Georg Grasser, Allison Weiler ja Eestist pärit Kadri Tamre. Viimane neist alustas oma arhitektuuriõpinguid Eesti Kunstiakadeemias ja suundus 4. kursuse järel vahetusüliõpilasena Austriasse, Viini Rakenduskunstide Ülikooli, kus lõpetas magistriõpingud Wolf D. Prixi stuudios ning on seejärel töötanud arhitektina nii Austrias, Eestis, Hispaanias kui Hiinas.

“Mitu olulisimat uurimust kaasaegses arhitektuuris on suunatud digitaalse esteetika – olgu selleks formaalne energia, geomeetriline keerukus või parameetriline ornamentika – tõlgendamisele,” räägib Kadri Tamre.

“Väga lihtsalt öeldes ja tulevikuperspektiive arvestades, oleks analoogsete materjalide kasutusvõimalus esteetiliselt põnevate, orgaaniliste ja komplekssete hoonete osade loomisel, mis erinevalt praegusest tootmistehnoloogiast oleksid nii keskkondlikult kui finantsiliselt jätkusuutlikumad,“ lisab ta.

Kõik huvilised on oodatud homme õhtul kell 17.00 vaatama töötoa “Responsive Robotic Materializations” tulemuste esitlust aadressil Raja 15, Mektory majas.

Tulemusi eksponeeritakse ka septembris toimuval Tallinna Arhitektuuribiennaali näitusel.

Töötuba toetavad: Eesti Kultuurkapital, Austria Suursaatkond, Innsbrucki Ülikool, Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Tehnikaülikool, SA Archimedes, Euroopa Sotsiaalfond ja TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskus Mektory

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht