Tõnu Tunneli fotonäitus Tartu kunstimajas

Tartu kunstimaja väikeses galeriis avatakse laupäeval, 28.septembril kell 16.00 Tõnu Tunneli näitus “helemust/süsivalge – lightblack/darkwhite”.

Tõnu Tunneli võluvaim ja veenvaim omadus näib olevat tõeliselt vajaduslik kirg vaadata, näha ja pildistada. Foto näib talle olevat elamise meedium samapalju kui eneseväljenduse oma. Kunstilisus pole eesmärk omaette, nägemise puhtuse ja eheduse olulisus küll. Vana hea ja halastamatu “ülespildistamine” hoiab teda stardijoonel, on lakkamatu silma ja nähtava olemusliku tabamise treening, mis ei lase sisulisse lavastuslikkusesse langeda ka mitte fotole juurde joonistades, interaktiivsuse ja kontseptuaalsusega flirtides. Tänase Tõnu Tunneli kui fotograafi tegelikkust märkav argipäev on erakordselt tugev, hõrk ja tervevaistuline; vähemjuhuslik kui kunstinäituste mõjufaktoreid ja esteetikat kompavad katsetused nö puhta loomingu sfääris.

Noore Tegija tee algust ja Artprindi (Artprindi!) preemia spetsiifikat arvestades on mõistetav, et just sinnapoole kisub “helemust/süsivalge,” mille kohta TT ise ütleb klaaripilguliselt:

“See projekt on arenenud välja olukorrast, mis praegu fotomeediumiga toimub. On meeletu üleküllus visuaalsest kujundist, inimesed ei süvene enam fotosse. Ma tahaksin tegeleda hästi puhta kujutisega, milleks on minu arvates esteetiline mustvalge foto. Ja et endale asja veidi huvitavamaks või keerulisemaks teha, siis seekord tegelen esimest korda lavastamisega.

Loon erinevaid valgussituatsioone, põhimõtteliselt valgusskulptuure. Need on sellised fine art fotod.”

““helemust/süsivalge” mängib rikkaliku tähendusväljaga urbanistlikust keskkonnast eemal, metsikumas looduses, läbi erinevaid valgussituatsioone, püüdes fotole korraga talletada nii pimedust kui valgust, jäädes ise nende kahe vahele – olukordadesse, kus mustas kumab alati pisut valget ja valges alati tilk musta.”

Näitust toetasid Artprint ja HP, MTÜ Fotokunstnike Ühendus ja Eesti Kunstiakadeemia Fotoosakond.

Kuni 20.10.2013

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht