Jaan Klõsheiko fotonäitus Tam Galeriis

Teisipäeval, 22. oktoobril kell 17 avatakse Tam Galeriis Jaan Klõsheiko fotonäitus väljavõtteid Eesti kultuurielust läbi Jaan Klõsheiko kaamerasilma. Jaan Klõsheiko on kõike näinud ning jäädvustanud, kuidas kunstikriitik Ksenofontov saab piitsa, kuidas Sorge propelleril armatseb, Non Grata autoõnnetusi korraldab ning kuidas Meeskoor Viimast Aariat laulab.

Jaan Klõsheiko fotoarhiiv on meeletult mahukas ja kunstiajalooliselt väga oluline. Antud näituse tarbeks valis fotograaf performance`i teema just seetõttu, et seda ei ole eelnevalt kajastatud ning paljud ei ole neid legendaarseid performance`e ka oma silmaga näinud.

Kunst on vaataja silmades ja kui vaatajaks/vaatlejaks on Jaan Klõsheiko, kelle armastus kunsti vastu peegeldub igalt pildilt, võib publik esmakordselt saada head ülevaadet Eesti performance kunsti ajaloost.

Näituse peamine osa põhineb fotodokumentalistikal näituselt „Vabaduse väljak“, mis valmis 2011 aasta Tallinna Fotokuu raames koostöös fotokunstnik Marge Monkoga, kajastades eesti kultuuri -ja kunstisündmusi. Peamiselt 1970ndatel pildistatud fotodelt võib leida tuntud kunstnikke, luuletajaid, kirjanikke, näitlejaid, muusikuid. Teiste seas Doris Kareva, Juhan Viiding, Jüri Arrak, Lennart Meri, Olev Subbi, Leonhard Lapin jne.

Jaan Klõsheiko on lahutamatu osa Eesti kultuurimaastikust, sest ta on osa võtnud ning jäädvustanud olulisemaid kultuurisündmusi Eestis juba alates kuuekümnendatest. Dokumenteeritud ja arhiveeritud materjal on väga mahukas, kunstiajaloolisest aspektist väga oluline ning vaatajale huvitav. Vahetu suhtlejana ning paljude noorema ja vanema generatsiooni kultuuriinimeste sõbrana on septembris 74. aastaseks saanud kunstnikul õnnestunud tabada ehedaid momente nende inimeste elust ning tegemistest.

Näitus jääb Tam Galeriis avatuks 27.novembrini, mil avatakse Chintis Lundgreni joonistuste näitus “Manivald ja Absindijänesed”

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht