Visioon Pärnu linnasüdamest

Pärnu Raekojas toimub laupäeval, 26. oktoobril kell 11-15.00 rahvusvaheline ajurünnak VISIOON PÄRNU LINNASÜDAMEST.

Pärnu kesklinna probleeme tutvustab linnaarhitekt Karri Tiigisoon. Oma nägemusi esitavad: Ignar Fjuk (Tallinn), Jaak Huimerind (Pärnu), Peeter Pere (Tallinn), Pekka Vapaavuori (Turu), Ilmar Reepalu (Malmö), Kim Utzon (Kopenhaagen),Edward Lucie Smith (London), Toomas Kivimägi (Pärnu).

Kaasa rääkima, vastu vaidlema, omapoolseid ideid pakkuma on kutsutud nii EAL liikmed kui arhitektuuritudengid Eesti Kunstiakadeemiast. Mõttetalguid juhatab Mark Soosaar (Pärnu Uue Kunsti Muuseum)

TEEMA:
Pärnu südalinn on kasvanud kahte lehte. Ühes neist on sõjas säilinud vanalinn, teises aga “uhkeldab” sõjas hävinud struktuuride asemele kerkinud sovjeetlik hoonestus ning selle kõrval kaasaegsed kaubanduskeskused, millel keskpärane arhitektuurne väärtus. Peamiseks probleemiks on siin kunagine Lenini allee, nüüd Pikk tänav, mis lõikab kahte omavahel mittehaakuvasse lehte vanalinna ning uue äripiirkonna. Seega on linna edasiseks arenguks väga oluline nende kahe poole ühendamine ühtseks tervikuks.
Hiljuti Uue Kunsti Muuseumis toimunud ümarlaual, kus olid esindatud Eesti Arhitektide Liit, Riigikogu, Pärnu linnavalitsus ja palju kultuurirahvast, selgus, et Pärnu linnakeskuse arendamiseks napib
ideid. Seda mitte üksnes ülalkirjeldatud linnasüdame jaoks, vaid ka Pärnu jõe mõlema kalda uushoonestuseks 21.sajandile vääriliselt.

Teiseks suureks Pärnu probleemiks on vajadus siduda linnasüda kiire ühisliiklusega tulevasse Rail Baltica jaama, mis asub südalinnast ca 6km kaugusel Papiniidus. Arvestades, et Pärnu linnasüdamesse kavandatud Läänemere Kunstipargi arhitektuurivõistluse žüriisse saabub mitmeid nimekaid arhitekte Põhjamaadest, kaasame me neidki arutellu. On ju meie tänased probleemid paljudes Lääne-Euroopa linnades sealne eilne kogemus.
Ootame ajurünnakule võimalikult palju eesti arhitekte ning arhitektuuritudengeid, et tulises vaidluses sünniks lennukaid ideid moodsa multifunktsionaalse suvituslinna ning toimiva maakonnakeskuse edasiehitamiseks. Et Pärnu muutuks linnaks, kuhu on isu tulla turistidel üle kogu maailma ning kus on mõnus elada pärnakatel…

Uue Kunsti Muuseum

Esplanaadi 10, Pärnu
Avatud suvekuudel iga päev 9 – 21.00
www.mona.ee

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht