Restaureerimisalane ühisnäitus “Varjatud ja nähtav” galeriis Noorus

Kolmapäeval, 11. detsembril kell 17 avatakse Nooruse galeriis Tartu Kõrgema Kunstikooli ja Eesti Kunstiakadeemia restaureerimisalane ühisnäitus „Varjatud ja nähtav“. Näituse raames toimub restaureerimisalane seminar, mis algab 11. detsembril kell 14.00. Nende üritustega annab Tartu Kõrgem Kunstikool oma panuse ka kultuuripärandi aastasse.

Esmakordselt saavad ühisel näitusel kokku kaks Eestis restaureerimist õpetavat kõrgkooli: Tartu Kõrgem Kunstikool (TKK) ja Eesti Kunstiakadeemia (EKA).

Näitus annab kokkuvõtliku ülevaate restaureerimise valdkonna viimaste aastate tegevustest ja suundumustest. Näitus „Varjatud ja nähtav“ on hea võimalus varjus olevate väärtuste esile toomiseks, tutvustamiseks ja silmaringi laiendamiseks. On ju teada tõde, et kiputakse märkama vaid asju, mille kohta on olemas piisaval määral eelteadmisi. Kultuuripärandi säilitamise temaatika keskmesse on tõusnud väärtuste küsimus. Seda eriti ajal, mil maailm seisab silmitsi majandussüsteemi kriisiga, poliitilise ja kultuurilise ebastabiilsusega mitmetes regioonides ja ulatuslike keskkonnamuutustega. Praktilist kultuuripärandi haldamist mõjutavad aga väärtuste erinevad tõlgendused ja käsitlused. Konserveerimine aitab nähtavale tuua varjatut nii objektides kui ka ühiskondades.

Tartus alustati restaureerimisalast koolitust Tartu Kunstikoolis mööbli restaureerimisega 1991. aastal. Peagi liitusid õppekava väljaarendamisega naha ja seinamaalingute erialad. Rakenduskõrghariduse tasemel õpetatakse restaureerimist TKKs alates aastast 2000.
Tallinnas alustati muinsuskaitse ja restaureerimise koolitust esmalt täiendõppena 1995. aastal ning hiljem muutus see tasemeõppeks. Praegu pakub EKA muinsuskaitse ja restaureerimisalast akadeemilist kõrgharidust kõigil kolmel õppetasemel.

Näituse avamisele eelneb seminar, kus saavad sõna nii Tartu kui Tallinna restaureerimisega seotud valdkondade professionaalid.

Seminari kava:

14.00 Sissejuhatavad sõnad
14.15 Kurmo Konsa – Konserveerimine ja väärtused
14.45 Hilkka Hiiop- Eesti Kunstiakadeemia
15.15 Tartu Kõrgem Kunstikool/Eesti Kunstiakadeemia- Kristiina Ribelus „Tartu 19.saj. lõpu 20 saj alguse puitelamutes restaureeritud maalingutest“
15.45 Mariliis Vaks – Kuidas muuta nähtavaks konserveerimise otsustusprotsessi – kohtukullide juhtum
16.15 Arutelu
17.00 Näituse pidulik avamine. Rektor Vallo Nuust

Näitus  ja seminar „Varjatud ja nähtav“
Seminar 11. detsembril kell 14-17
Näituse avamine 11. detsembril kell 17

Näitus jääb avatuks 21. detsembrini. Galerii Noorus asub Tartus, Riia 11. Galerii on avatud T-L kl 11-18. Näituste külastamine on tasuta.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht