Uued näitused Võru Linnagaleriis

Esmaspäeval, 13. jaanuaril avatakse Võru Linnagaleriis Kristjan Juusu ja Andrus Kasemaa ühisnäitus "Veterani kool" ja Boris Šestakovi isikunäitus "Päikest ja Kuud".

Kristjan Juusu ja Andrus Kasemaa ühisnäitus “Veterani kool”. Näituse avamine 13. jaanuaril kell 18.

Näitusel saab näha vanameister Andrus Kasemaa värvirikkaid ja rõõmsaid joonistusi kõrvuti noormeister Kristjan Juusu vahvate žaržidega.

Andruse ja Kristjani vaheline side sai alguse kooliaastatel, mil üks neist oli õpetaja ja teine õpilase rollis. Tänaseks on neis kahest saanud head tuttavad, kes aegajalt koos teed joovad ning kunsti teevad.

Andrus Kasemaa ütlus „Joon on nagu sõna, värv annab tunde“ illustreerib hästi nende vahelist kooslust ja näituse sisu. Tule ja naudi seda rohket värvikirevust ning nakatu elurõõmust, mis nendes kahes kunstnikus pesitseb.

Kunstnik Andrus Kasemaa isikunäitused on olnud Eestis, Soomes, Slovakkias, Rootsis ja Austraalias. 1991 pärjati ta Ants Laikmaa nimelise pastellipreemiaga, 2004 – Ado Vabbe preemiaga, 2008 – Anto Starkopfi preemia ning 2009 rahvusvahelise joonistuste näituse „Manu propria“ diplomiga. Kunstnik Andrus Kasemaa töid saab näha: http://www.kasemaa.ee/andrus/

Kristjan Juusu on lõpetanud Tartu Kunstikooli ning töötanud Estonia Rahvusooperis kunstnikuna üle 5 aasta. Näituseid on tal olnud nii Eestis, kui ka väljaspool. Hetkel elab ta oma perega Võrus.

Kristjan Juusu töid saab näha: www.kristjanjuusu.com

Boris Šestakovi isikunäitus “Päikest ja Kuud”. Näituse avamine 13. jaanuaril kell 16.

Näitusele “Päikest ja Kuud” välja valitud küllaltki erinevate tööde ühiseks nimetajaks on pildil kujutatud Päike ja (või) Kuu – seda siis vahetult või kaudsemal viisil.

Mõistagi on nimetatud taevakehad, ka neid otseselt kujutamata, elu ja loomingu põhjustajatena iga kunstiteosega vahetult seotud. Näituse töödesse jäid nad aga peale teatud kindlatel põhjustel. Igal pildil on oma lugu ja jutt. Vahel ka muistne lugu ja muinasjutt. Sündmused neis juttudes leiavad aset nii ööl kui päeval ning sageli on Päike ja Kuu korraga kohal.

Ma ei ole küll pidanud vajalikuks oma töid kunstivoolude järgi liigitada, sest erinevad lood kallutavad tulemust kas ühele või teisele poole. Kui aga peab ühe nime leidma ja kuna taustaks on olnud reaalne juhtum, siis nimetan oma loomingut muinasrealismiks.

Tihti öeldakse inimestele midagi head soovides “Päikest!”. Kuu ei ole küll nii soe ja ere, kuid asub meile palju lähemal ja mõjutab tugevalt me elamist oma vaiksel moel. Kas või näiteks öid valgustades. Seepärast võib samamoodi head soovides öelda ka “Päikest ja Kuud!”, eriti nüüd peale aastavahetust ja uues valguse ootuses.

/Boris Šestakov/

Kälina Savka maalinäitus “Värv ja figuur”

Värv ja figuur

Voolab, lihtsalt voolab…

…………………..lummab, stopp!

Tunneb, tajub,

Tajub ja peatub ja tunneb!

Tahab kuulda, kuula! Ei! Vaata, vaata ja näe!

…see seguneb- punane ja sinine ja…

Ühineb seal sügaval.

valgus, iha

……………armastus!

Kuss.

Kälina (kunstnikunimi) on värske TÜ lõpetanud maalitudeng, kes lisaks loodusmaalidele ihkab värvideküllaseid ekspressiivseid ja suuremöötmelisi teoseid, mis valmivad lähtuvalt hingeseisundist, ta leiab, et vävid ja meeled on omavahel tugevalt seotud ning tihti on parim viis enda korrastamiseks värvidega mängimine, samas pöörab ta rõhku fantaasiaks jäävale ruumile ja kolmemõõtmelisusele, mis on mõeldud publikule enese teosesse mahutamiseks.

Varem Kälina Kõva nime all maalinud, nüüdne Kälina Savka, on sündinud 1989 a Viljandis, lõpetanud Tarvastu Muusika- ja Kunstikooli 2006. aastal ja täiendanud end Tartu Ülikoolis maalikunsti erialal, mis lõpetatud 2013.

Näitused jäävad avatuks kuni 14. veebruarini 2014.

Galerii on avatud tööpäeviti kell 12:00 – 18:30 ning Võru Kandles toimuvate ürituste ajal.

Näituse külastamine on tasuta.

Võru Linnagalerii leiad internetist – www.vorulinnagalerii.ee ja Facebookist.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht