Marianne Jõgi Draakoni galeriis

Marianne Jõgi Draakoni galeriis isikunäituse „Kuuldamatud 2: Ainesest sõltumatu side“.  

Marianne Jõgi lõpetas 2004. aastal  Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli muusikateooria erialal, 2010. aastal Eesti Kunstiakadeemia skulptuuri erialal ja kaitses 2013. aastal Eesti Kunstiakadeemias magistrikraadi installatsiooni ja skulptuuri erialal. 2013. aastal pälvis Marianne Jõgi Eesti Kunstiakadeemia lõputööde näitusel „TASE´13“ eksponeeritud magistriprojektiga „Kuuldamatud“ MTÜ Noor Kunst ja Eesti Kunstiakadeemia koostöös välja antava Noore Kunstniku preemia, millega kaasneb ka isikunäitus Hobusepea või Draakoni galeriis. MTÜ Noor Kunst on loodud 2005. aastal ettevõtjate Guido Sammelselg ja Armin Kõomägi poolt, eesmärgiga toetada ja innustada Eesti kunstnike kõige nooremat põlvkonda. Idee sünni juures mängisid aktiivset rolli kunstnikud ja kunstiõppejõud Kaido Ole ning Marko Mäetamm. Tänaseks kuuluvad NK rahastajate ringi ka ettevõtjad Indrek Prants, Sven Mansberg ja Rene Kuulmann.
 
Marianne Jõgi: „Installatsioon lähtub kahe objekti pinnalt resoneeruvate ülemhelide oma-vahelisest suhtest. Suurem objekt kannab nimetust „Südame helikeha“, mis on korpuseks reaalajas pulseerivate südamelöökide ülemhelide jaoks. Väiksem objekt on „Jupiteri helikeha“, milles resoneeruvaks pinnaks on sissepoole iseennast lõputult peegeldav hõbefooliumiga kaetud kerapeegel. See on ruum, kuhu inimene oma silmaga sisse ei näe, kuid millele on võimalik läheneda mõttes. „Jupiteri helikeha“ vormivalikul on lähtekohaks ettekujutuslik reis Jupiterile, mis oleks samuti lõpmatu, sest planeet on teadaolevalt gaasiline. See helikeha on kõlariks  NASA Voyageri poolt Jupiterilt salvestatud elektromagnetlainetele, mis on muundatud kõrvale kuuldavateks akustilisteks laineteks.
Kahest heliallikast pärit helisignaalide vaheline harmoonia või dissonants sõltub sellest, kui palju on nende vahel ühiseid ülemhelisid. Installatsioon võimaldab igal inimesel kuulata oma südame hääles peituvaid ülemhelisid suhtes Jupiteri poolt „lauldud” helidega ja hinnata ise, kas galeriis kostuv muusikaline dialoog on talle meelepärane või mitte. Mida rohkem on ühiseid ülemhelisid, seda harmoonilisema ja meeldivamana tundub dialoog, mida vähem neid on, seda rohkem kaldub subjektiivne hinnang ebakõla poole.
Projekti tegemist inspireeris äratundmine, et millegi nii lähedaloleva nagu meie oma süda ja millegi nii kaugelasuva nagu Jupiter vahel on ühiseid elemente. Kui füüsikaline suhestumine on  võimalik nii kaugete vahemaade taha, siis peaks see olema võimalik ka lähedamalasuvate kehadega.“
 
Näitus jääb avatuks 15. veebruarini 2014.
 

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht