Läti kunstiajaloos revolutsiooni teinud Visvaldis Ziediņši näitus Kumus

Kumu kunstimuuseumis saab alates 21. veebruarist näha koostöös Galerija 21-ga valminud näitust „Visvaldis Ziediņš (1942–2007). Ümberkirjutused Läti kunstiajaloos”. Tegu on avalikust tähelepanust teadlikult kõrvale hoidnud kunstniku esimese välisnäitusega.

Mõni päev enne 19. sünnipäeva 1961. aastal kirjutas Visvaldis Ziediņš oma päevikusse lubaduse, mida ta järgis kogu ülejäänud elu: „Ma ei näita oma pilte ühelegi inimesele ega osale ühelgi näitusel.” Seetõttu nägid kunstniku töid vaid väga vähesed ja esmakordselt sai avalikkus tema loominguga tutvuda 2012. aastal Riias toimunud postuumsel näitusel. Ziediņš lähtus, eriti oma 1960. ja 1970. aastate loomingus, isikupärasest maailmanägemusest, kus ta käsitles reaalsust keemiliste, mehaaniliste ja bioloogiliste tõdede sulamina, luues nii omanäolisi ja toonases kontekstis täiesti ootamatuid teoseid.

Visvaldis Ziediņš sündis 4. aprillil 1942 ja suri 11. jaanuaril 2007 Lätis Liepājas. Kunstihariduse sai Ziediņš Liepāja kunstikeskkooli dekoratiivdisaini osakonnas. Ta pühendas oma elu iseseisva kunstikäsitluse arendamisele väljaspool ametlikku nõukogude kunstisüsteemi, esindades nonkonformistlikku kunstisuunda, mis töötas vastu sotsrealismi põhimõtetele.

Visvaldis Ziediņši loomingut tutvustav kuraator Ieva Kalniņa (Kulakova) koostatud ingliskeelne kataloog „Movement. Visvaldis Ziediņš” (2012) on müügil Kumu kunstimuuseumis.

2015. aasta juunis toimub Visvaldis Ziediņši näitus USAs Washingtonis American University juurde kuuluvas Katzen Arts Centeris.

Kolmapäeval, 26. veebruaril kell 18 toimuval näitusetutvustusel otsib Ziediņši eksperimentidele võimalikke dialoogipartnereid Eesti kunstist Eha Komissarov. Kolmapäeval, 30. aprillil kell 18 lahatakse küsimust, millised vabadused on kunstnikul, kelle peamised väljundid on mõnes teises valdkonnas.

Üritused toimuvad programmi „Pikad kolmapäevad Kadriorus” raames. Osalemine muuseumipiletiga.

Toetajad: Institute for Contemporary Art (Riia), Alfor Novomatic Group of Companies

Täname: Dina Zuzāne, Jānis Zuzāns

Näituse kuraator: Ieva Kalniņa

Näituse kujundaja: Sarmīte Mālina

Näituse visuaalid asuvad Eesti Kunstimuuseumi digikogus.

Näitus „Visvaldis Ziediņš (1942–2007). Ümberkirjutused Läti kunstiajaloos” jääb Kumu kunstimuuseumis avatuks 15. juunini 2014.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht