Anu Raua näitus Kuressaare Raegaleriis

Alates 6. märtsist vallutab Anu Raua vaibalooming Kuressaare kesklinna näitusesaalid. Emeriitprofessorist tekstiilikunstniku Anu Raua vaibakunsti saab imetleda Kuressaare Raegaleriis, Saaremaa Kunstistuudios ja Kuressaare kultuurikeskuse saalis. 7. märtsil kell 17 toimub Kuressaare Raegaleriis (Tallinna tn. 2 ) Anu Raua vaipade ja kavandite näituse avamine autori osalusel.

Väljapanekutega kaasnevad autori eestvedamisel töötuba Saaremaa Kunstistuudios ja kuu teisel poolel toimuvad vaibakavandi teemalised Kaie Kesküla galeriitunnid õpilastele Raegaleriis.

Möödunud aastal Tallinna Kunstihoones avatud vaibanäitusest „ Eesti asi “, mis oli pühendatud Anu Raua 70. sünnipäevale, sai alguse tema näitusteseeria mööda Eestit. Tänaseks on valiknäituse peatuskohtade koguarv lähenemas kümnele. Saaremaale jõuab vaibanäitus Jõgevalt, ees ootavad veel Hiiumaa ja Narva ning aprillikuus vahepeatus Soomes.

Anu Raud (s 1943) on üks omanäolisemaid loojaid eesti kunstis. 1961. aastal lõpetas ta Tallinna 22. keskkooli. Järgnesid õpingud Eesti Riiklikus Kunstiinstituudi tekstiili teaduskonnas 1962-1967 professor Mari Adamsoni juhendamisel. Aastatel 1967-1974 oli Anu Raud tegev rahvakoondis Uku kunstnikuna. 1974-1995 Eesti Kunstiakadeemia õppejõud. Alates 1994 on Anu Raud seotud TÜ Viljandi Kultuuriakadeemiaga- talukujunduse ja rahvusliku käsitöö osakonna juhatajana, rahvakunsti õppetooli erakorralise professorina ja alates 2009. aastast emeriitprofessorina. Alates 1994. aastast elab Anu Raud oma esivanemate talus Käärikul Viljandimaal.

Anu Raud on võtnud oma südameasjaks Eesti talu- ja rahvakunsti hoidmise, arendamise ja tutvustamise, tema elus on oskuslikult läbipõimunud õpetajatöö Viljandi Kultuuriakadeemias, vaibakunstniku, kirjaniku, muuseumilooja ja talupidaja roll. Peamiseks oma tegevustes peab ta siiski vaibaloomingut. Kunstiteadlane Helen Adamson on iseloomustanud Anu Raua loomingut: „Tema tööde keskne teema on inimese ja looduse side, oskus näha neid koos, kombineerida rahvakunstiga. Oluline osa lasub selle kõige alalhoidmisel, säilitamisel. Lapsepõlvest peale on Anu Raud armastanud loodust ja maaelu, eks seetõttu on sellel tema loomingus nii keskne koht.“

1. detsembril 2013 omistati Anu Rauale Tartu ülikooli Rahvusmõtte auhinna laureaadi tiitel, kui kunstipärandi hoidjale ja kogujale, pikaaegsele Eesti kunstiakadeemia ning TÜ Viljandi kultuuriakadeemia õppejõule. Auhinnakomisjoni esimees, TÜ rektor professor Volli Kalm väljendas austust auhinda välja kuulutades: „ Tema loomingu kohta võib kõhklusteta öelda, et ta on lõngaga kirjutanud Eesti rahva kohta sisukama ja jäävama loo kui nii mõnigi teine sõnaga.“

Üks osa Anu Raua loomingust on nn “mulgikuue graafika”. Tehnika on inspireeritud mulgi kuubedest, kus punane ja roheline näpunöör on õmmeldud mustadele kuubede peale, moodustamaks kuue hõlmadel kauneid graafilisi mustreid. Mulgikuue graafika ehk nöörvaip kujutab endast ühe joonega villasele kangatükile joonistatud kujundit (kompositsiooni), antud juhul moodustab joone näpunöör.

Kuressaares on Anu Raua vaibalooming jagatud kolme maja vahel – gobeläänid, põimevaibad ja vaibakavandid on eksponeeritud Raegaleriis ja Kuressaare kultuurikeskuse saalis ning nöörvaibad Saaremaa Kunststuudios.

Avamised toimuvad : 6. märtsil kell 17.00 Saaremaa Kunstistuudios (Lossi tn. 5) nöörvaipade näituse „ Muhu kuue graafika „ avamine, mis jätkub samas kell 18.00 autori nöörvaipade meistriklassiga.

Näitused Kuressaares jäävad avatuks kuni 4. aprillini 2014.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht