Näitus „From the Coolest Corner“ – Põhjamaade uus ehe

8. märtsist 11. maini saab Tallinnas, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis näha Põhjamaade uut ehtekunsti tutvustavat rändnäitust. 61 näitusel ülesastuva kunstniku hulgas on ka kuus eestlast, lisaks toimub samal ajal paljusid eesti kunstnikke kaasav satelliitprogramm. Näitus Põhjamaade kaasaegsest ehtest hõlmab Põhja-Euroopa kunstnike uusimat ehtekäsitlust, paljud näitusel eksponeeritud ehted on valminud spetsiaalselt selle tarbeks. Võib öelda, et tegemist on 21. sajandi alguse ühe julgema stereotüüpset ehtemõistet kallutava väljapanekuga, mille koostajad paiskavad õhku hulga küsimusi. Kas Põhjamaades armastatud trendid ja traditsioonid kehtivad ka praegu? Kas tänapäeval saab rääkida äratuntavalt iseloomulikest suundadest Skandinaavia disainis ja tarbekunstis? Või taanduvad rahvuslikud jooned trenditeadliku ja kosmopoliitse disaini ees hoopiski? Kui coolid on Põhjamaade ehted praegu?

Kuigi Põhjamaades on kaasaegne ehtekunst edukas ja pea eranditult esindatud kõigis suurtes muuseumides, siis laiema publiku hulgas väärib ta siiski lähemat tutvustamist. Just sel põhjusel algatasid näituse Norra, Soome, Rootsi ja Taani tarbekunsti- ja disainimuuseumid. Kaasaegne ehtekunst tegeleb ka täna piiride ületamisega käsitöö traditsioonide, kunsti ja disaini vahel. Uuele ehtele on iseloomulik äärmiselt lai teemadering, millega kunstnikud tegelevad. Nii toimib väljapanek kiirkursusena, kus kõik tänapäeval ehtele omased kontseptsioonid, materjalid, tehnikad ja vormid on esindatud nii mängulises, humoorikas, ülevas kui ka üllatavas võtmes. Näitusekülastajal on enam kui kahe kuu jooksul võimalus avatud meelega väljapanekusse süveneda ja Islandi, Taani, Norra, Rootsi, Soome ja Eesti kunstnike hulgas oma lemmikud ise välja selgitada.

Eesti kaasamine Põhjamaade ehte on kindlasti kohalikele tegijatele komplimendiks nii siinse kooli ja selle eestvedaja Kadri Mälgu kui paljude pühendunud noorte kunstnike järjepideva töö ja kõrge taseme tunnustus. Lisaks näituse ühele kuuest aukülalisest – Kadri Mälgule – osalevad eestlastest Julia-Maria Künnap, Anna-Maria Saar, Kristi Paap, Maarja Niinemägi ja Tanel Veenre.

Põhjamaade ehtenäitust saadab mahukas programm Eesti kaasaegse ehte teemalisi näituseid ja sündmusi, mille täpsem kava avalikustatakse lähiajal.

Näitus koostati žüriile laekunud tööde põhjal. Laekunud 219 avalduse hulgast valiti välja 61 kunstnikku 159 tööga.

Näituse žürii: Liesbeth den Besten (Holland), esinaine; Widar Halén (Norra), Love Jönsson (Rootsi), Päivi Ruutiainen (Soome), Jorunn Veiteberg (Taani).

Näituse korraldajad: Widar Halén, Knut Astrup Bull, Norra Rahvusmuuseum, Oslo Tarbekunsti- ja Disainimuuseum Ingjerd Hanevold, Oslo Rahvuslik Kunstiakadeemia Elisabeth Sørheim, Norra Tarbekunsti ja Käsitöö Ühing

Näituse ekspositsiooni inventari on kujundanud Norra ehtekunstnik Sigurd Bronger.

Näitust on eksponeeritud Oslo Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis, Taani Disainimuuseumis, Soome Disainimuuseumis. Tallinnast rändab näitus edasi Rootsi, Göteborgis olevasse Röhsska muuseumi ja viimasena eksponeeritakse seda 2015. aastal ehtekunsti suursündmusel Schmuck, Münchenis Saksamaal.

„FROM THE COOLEST CORNER – Põhjamaade uus ehe”

PROGRAMM

PEANÄITUS

8.03.–11.05.2014. Avamine 7. märtsil kell 17

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, Lai 17, Tallinn. Avatud K–P 11.00–18.00

„FROM THE COOLEST CORNER“ – Põhjamaade uus ehe“

Rändnäitus Põhjamaade kaasaegsest ehtest hõlmab Põhja-Euroopa kunstnike kõige värskemat ja julgemat ehtekäsitlust. Vaatamata sellele, et ehtekunst kui iseseisev kunstivorm on tuntud juba aastakümneid, kummutab väljapanek stereotüüpset Põhjamaade ehtemõistet. Ekspertide tehtud valiku sõnumiks on, et Põhjamaade ehe on julge, eksperimenteeriv, väljendusrikas ja cool.

Ehtetriennaalil saab näha kokku 159 tööd 61 kunstnikult Taanist, Soomest, Islandilt, Norrast, Rootsist ja Eestist. Eestit esindavad Kadri Mälk (aukülaline), Julia Maria Künnap, Maarja Niinemägi, Kristi Paap, Anna-Maria Saar ja Tanel Veenre ..

www.coolestcorner.no

www.etdm.ee

RAAMATUT „FROM THE COOLEST CORNER – Põhjamaade uus ehe” müüb ETDM-i muuseumipood. Koostaja Widar Halén. 248 lk, 228 värvilist illustratsiooni, inglise keelne. Väljaandja Arnoldsche Art Publishers 2013

KOHTUMISED KUNSTNIKEGA

Osalejate arv on piiratud, palume end eelnevalt registreerida e-posti teel: haridus@etdm.ee

Sissepääs muuseumipiletiga.

20.03 kell 17.00 Tanel Veenre

29.03 kell 12.00 Anna Maria Saar

10.04 kell 17.00 Julia Maria Künnap

26.04 kell 17.00 Maarja Niinemägi

3.05 kell 12.00 Kristi Paap

8.05 kell 17.00 Kadri Mälk

NÄITUSE RAAMES PAKUTAKSE HARIDUSPROGRAMME KOOLIDELE JA TÄISKASVANUTELE.

Täiendav info: haridus@etdm.ee, www.etdm.ee

8.03.–11.05.2014

Trepigalerii. Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, Lai 17, Tallinn. Avatud K–P 11.00–18.00

„TUNGraud”

Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti eriala vilistlaste ja magistrantide näitus.

Väljapanekut tutvustavad metallikunstnikud ise järgmiselt: „Näitus keskendub raua ning sepise kasutusele ehetes ja objektides. Antud materjali kasutamine ehtekunstis on Euroopa kontekstis unikaalne ning iseloomustab hästi tänast eesti ehet.”.

Koostaja: Nils Hint, Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakond

www.etdm.ee

22.02.–11.03.2014

Hop galerii, Hobusepea 2, Tallinn. Avatud N–T 11.00–18.00

Kätrin Beljaev ja Pilleriin Jürisoo. „Väikesed valitsejad”

Näituse autorid on ehtekunstnikud Pilleriin ja Kätrin, kes on viis aastat vahelduva eduga ateljeed jaganud ja mööda maailma rännanud. Tänaseks on nad jõudnud oma elus ja loomingus sarnasesse punkti – oma koha otsimise ja leidmise vajaduseni. Üritades seda vajadust lahti mõtestada, jõudsid nad tõdemuseni, et tegemist on sooviga kontrollida ümbritsevat keskkonda ja olla selle loojaks.

www.eaa.ee/hop/

Pilleriin Jürisoo www.kastik.com

Kätrin Beljaev www.katrinbeljaev.info

7.03.–8.03.2014

Margus Johansoni fotostuudio, Pikk 40, Tallinn. Avatud kell 12.00–17.00

Julia Maria Künnap. „Suur Sula”

Vaid kaheks päevaks avaneb haruldane võimalus näha Julia Maria Künnapi ehteid, mida ühendab teema „Sula”.

Väljapanek koosneb kunstniku viimaste aastate leidudest: mõneteistkümnest ehtest. Näituse põhirõhk on käsitsi, osaliselt tahklihvis lihvitud kividel, mis on kulla või hõbeda abil vormistatud kantavateks eheteks. Kivid ja kuld on ürgsed ehtematerjalid, mille kasutamises ja töövõtetes pole aastasadade, kohati aastatuhandete jooksul midagi muutunud.

www.facebook.com/juliamaria.kunnap?fref=ts

www.kynnap.ee

8.03.–31.03.2014

A-Galerii, Hobusepea 2, Tallinn. Avatud E–R 10.00–18.00; L 11.00–16.00

Maria Valdma. „Entrance”

Maria Valdma lõpetas Eesti Kunstiakadeemia ehtekunsti eriala magistrikraadiga (2000). Ta on osalenud näitustel alates 1994. aastast, grupinäituste kõrval teinud ka neli isikunäitust. Kunstniku loomingut läbivateks teemadeks võib pidada poeetilist ruumikäsitlust ja selle fiktsioone, mälestusi nii iseenda kui ka kujuteldavate võõraste kogetud emotsioonidest ning nende suhete peegeldusi. Lemmikmaterjaliks on kujunenud peegel, must tamm ja eeben, nende kõrval hõbe, raud ja kuld.

www.agalerii.ee

www.mariavaldma.com

8.03.2014 kell 11–16

A-Galerii aknad, Hobusepea 2, Tallinn. Avatud E–R 10.00–18.00; L 11.00–16.00

Anna-Maria Saar. „Millal ma valmis saan?”

Ainult ühel päeval A-galerii aknal aset leidva aktsiooni käigus näitab kunstnik isikliku kasvamise lugu, proovides leida vastuseid järgmistele küsimustele: millal saan valmis inimesena, millal saavad valmis minu ideed? Millal ehted? Kas ehete toormaterjal on juba alguses valmis?

Kunstnik väärtustab ehte tegemise loomingulist protsessi ja vaatajatel on vaid viie tunni jooksul haruldane võimalus sellest osa saada.

www.agalerii.ee

8.03.–22.03.2014

Hobusepea 2, Tallinn. Avatud K–P 12.00–18.00. Näituse pidulik lõpetamine 22.03 kell 18.00

Gram Stuudio. „Ümber nurga”

Maarja Niinemägi, Kristiina Kibe, Linda al-Assi, Birgit Skolimowski, Kertu Tuberg, Lisa Kröber, Marita Lumi, Ettel Poobus, Kärt Maran ja Merle Kasonen.

Gram on ehtekunstnike stuudio, mis paikneb vanalinnas, pikkade metallikunstitraditsioonidega majas Hobusepea tänaval. Näitus „Ümber nurga” koondab Gramis töötavate kunstnike eripalgelist loomingut. Näitusekeskkond Hobusepea 2 maja hoovis soovib väärtustada kaunist, ent lagunevat miljööd, ning tutvustab seda maja omamoodi ehtekeskusena.

www.gram.ee

15.03.–1.04.2014

Hop galerii, Hobusepea 2, Tallinn. Avatud N–T 11.00–18.00

Anneli Tammik. „Ränne”

Anneli Tammik on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia ehtekunsti eriala ja omandanud Tallinna Ülikoolis magistrikraadi kunstiteaduses (2003). Ta on osalenud enam kui kolmekümnel näitusel, neist viis on olnud isikunäitused. Oma ehetes on kunstnik eksperimenteerinud erinevate materjalide ja tehnoloogiatega, nagu fotosöövitus, laserlõikus, 3D-printimine ja peenvalu. Tema töid on tunnustatud Eesti Metallikunstnike Liidu Ede Kurreli nimelise preemiaga (2004).

www.annelitammik.com

www.facebook.com/annelitammikjewelry

www.eaa.ee/hop/

RAHVUSVAHELINE NAISTEPÄEV – 8. MÄRTS

AVATUD EHTEATELJEEDE PÄEV

Publikul on erakordne võimalus näha oma silmaga ehtekunsti köögipoolt, tutvuda kunstnikega, vaadata, kus ja kuidas ehted valmivad. Selleks päevaks on kunstnikud ateljeedes välja pannud ka oma joonistusi, kavandeid, nii vanemaid kui ka uuemaid, ning ka selliseid töid, mida Eestis avalikult pole eksponeeritud.

PÖÖNING

Piret Hirv, Eve Margus-Villems, Kristiina Laurits, Tanel Veenre

Pööningul on välja pandud nelja kunstniku mõned ehted, joonistused ja raamatud. Ateljees saab uurida kilde laudadel ja laudade taga. Asjade seis hetkel.

Avatud: 7.–9.03.2014 kell 12.00–18.00

Hobusepea 2, III korrus, sissepääs raudväravatest

Kontakt: 6huloss@gmail.com

www.klimt02.net/jewellers/ohuloss

www.tvjewellery.ee

GRAM STUUDIO

Maarja Niinemägi, Kristiina Kibe, Linda al-Assi, Birgit Skolimowski, Kertu Tuberg, Lisa Kröber, Marita Lumi, Ettel Poobus, Kärt Maran ja Merle Kasonen

Gram on ehtekunstnike stuudio, mis paikneb vanalinnas, pikkade metallikunstitraditsioonidega majas Hobusepea tänaval. Lisaks kümne kunstniku ühisele tööruumile on külastajatel võimalik näha stuudio juurde kuuluvas väga erilises ovaalsaalis kunstnike unikaalseid töid ja väikeseeriaid.

Avatud: 8.03 kell 12.00–18.00

Hobusepea 2, I korrus, sissepääs raudväravatest

Kontaktid: tel 627 6773, gram@gram.ee

www.gram.ee

www.facebook.com/pages/GRAM/264110019700

KAM KARTELL

Kaire Rannik, Anneli Tammik, Ketli Tiitsar, Maria Valdma

Kam Kartelli neli kunstnikku on teinud nii ühisprojekte kui ka individuaalselt näitusi, tellimusi ja väikeseeriaid. Veidi enam kui aasta on nad tegutsenud uutes ruumides, kus saab tutvuda väljapanekuga nende viimase aja tegemistest.

Avatud: 8.03 kell 12.00–18.00

Hobusepea 2, II korrus, sissepääs raudväravatest (uksekell nr 74)

www.facebook.com/pages/KAM-kartell/170041166380237

TÖÖKODA

Kätrin Beljaev ja Pilleriin Jürisoo

Töökoda sai asutatud ühise sooviga kusagil ehtetööd teha. Üheskoos on segasem ja soojem ning saab mõtteid ja infot vahetada. Praeguseks on Töökoda vaatamata asukate kaootilisele elustiilile eksisteerinud juba viis aastat. Töökojas saab näha laudu, tööriistu, vaadet vanalinna hoovidesse. Paneme välja ka väikese kollektsiooni meie ehetest.

Avatud 8.03 kell 11.00–17.00

Viru tänav 2, Peppersacki kohviku pööningul

Kontaktid: Kätrin 564 70522 katrin.beljaev@gmail.com www.katrinbeljaev.info

Pilleriin 5656 6568 pilleriinule@gmail.com www.kastik.com

JAAN PÄRNA AUTORIEHETE STUUDIO

Jaan Pärn on oma pika ja eduka karjääri jooksul keskendunud peamiselt unikaalehete loomisele.

Meistrite Hoovis asuvas stuudios saab näha ja osta autoriehteid, samas võtab kunstnik vastu tellimusi. Lisaks avab Jaan Pärn Meistrite Hoovi Galeriis näituse „Kogutud teosed”.

Avatud 8.03 kell 9.00–19.009.00–19.00

Argipäeviti avatud kell 10.00–17.00

Vene 6, Tallinn

Kontakt: 504 6113, jaan.parn@mail.ee www.jpgoldart.ee www.hoov.ee

PROOMANN DESIGN STUUDIO

Ivo Pottsepp ja Triin Peetsalu

Kadrioru alguses asuv hubane ehtestuudio, kus valmivad peamiselt eritellimusel loodud unikaalehted, kuulub kahele noorele ehtekunstnikule. Huvilised on oodatud stuudioga tutvuma ja oma ehteideid arutama.

Avatud 8.03 kell 12.00–17.00. Argipäeviti palume kohtumine eelnevalt kokku leppida.

J. Köleri 2, stuudio asub kahekorruselise puumaja teisel korrusel. Kohale tulles palume helistada telefonil 5130468 ja me tuleme teile vastu.

Kontaktid:

Ivo 513 0468

Triin 5343 9902

www.proomann.com www.facebook.com/proomann info@proomann.com

SEPIKODA RONGIDEPOOS

Nils Hint ja Mikk Freiberg

Sepikoda asub Balti jaama lähedal rongidepoos, kus töömehed remondivad vaguneid ja vahetavad rongidel rattaid. Keset seda asjalikku ja töist keskkonda asub pisike sepikoda, kus kunagi töötas depoo sepp, kes aga ajale jalgujäämise tõttu pidi oma tööst loobuma. Kuna sepikoda on väike ja sinna palju pooleliolevat tööd sisse ei mahu, siis hoian ma tihtipeale mõnda asja ukse taga. Seal on see siis vaadata kõigile kohalikele töömeestele, sest just sepikojaesine plats on alati täis sagimist ja sõitmist.

Avatud 8.03 kell 12.00–18.00

Telliskivi 64, ligipääs Balti jaama poolt. (Asub suletud territooriumil ning ligi pääseb ainult ette helistades.)

Kontakt: Nils 5382 2650, nils.hint@gmail.com www.nilshint.com

Mikk 5690 4878, mikk.freiberg@gmail.com

AVATUD USTE PÄEV EESTI KUNSTIAKADEEMIA EHTE- JA SEPAKUNSTI OSAKONNAS

20.03.2014

Estonia pst 7, II korrus, ruum 221

Avalikud loengud ehte- ja sepakunstist kõigile, kes on huvitatud õppima asumisest Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakonnas. Samas võimalus tutvuda osakonnaga.

Toimuvad avalikud loengud:

Kell 13.00 Tanel Veenre ehtekunstist

Kell 14.00 Rait Siska sepakunstist

www.artun.ee/eriala/ehte-ja-sepakunst

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht