Oskar Raunami mälestusnäitus

Kolmapäeval, 7. mail kell 16 avatakse Eesti Draamateatris Oskar Raunami 100. sünniaastapäeva tähistav mälestusnäitus.

24. mail täitub 100 aastat eesti nimeka kunstniku ja kunstiõpetaja Oskar Raunami sünnist. Paidest, käsitöölise perekonnast võrsunud tulevane ENSV teeneline kunstitegelane (1964) ja professor (1961) lõpetas 1932.a. Paide gümnaasiumi. Kunstialase erihariduse omandas ta Riigi Kunsttööstuskooli dekoratiivmaalimise erialal, mille lõpetas 1938.a. 1941.a. omandas ta Riigi Kõrgema Kunstikooli diplomi maali erialal. Aastaid töötas Oskar Raunam kunstiõpetajana Tallinna gümnaasiumides. 1946.a. alates oli ta ERKI`s joonistuse ja maalimise eriala õppejõud; 1952-el samas õppe- ja teadusprorektor. Ta etendas ka olulist rolli Tallinna Kultuuriülikooli kunstiosakonna asutamises, samuti Vabariiklikus Kultuuriülikooli Nõukogu töös. Oskar Raunam on olnud ENSV Kunstnike Liidu maalisektsiooni esimees ning selle juhatuse aseesimees.
Pedagoogilise töö kõrval on Oskar Raunam olnud pidevalt tegev ka loovisikuna. 1936.a. Pariisi maailmanäituse paviljoni kujunduse võistlusel omistati talle Balti riikide paviljoni üldkujunduse eest 1. auhind. 1937.a. sama paviljoni üldhalli kujunduse (metsandus- ja kalastusainelised seinamaalid) eest Grand Prix. Oskar Raunami loomingulise pärandi hulka kuulub ka mitmeid eesti kunstis tähelepanu äratanud ajalootemaatilisi, maastikke ja portreemaale. Nende maalimise laadi määrab suuresti ära nõukogude kunstipoliitika ranged nõudmised. Kunstniku varasema perioodi maalide maalilisus muutub hiljem realistlikumaks, võiks öelda ka dekoratiivsemaks.
Kunstiõpetajana on Oskar Raunam jätnud endast maha ka mitmed olulised kunstiõpikud nagu “Akvarellimaal” (1952), “Joonistamise ja maalimise õpik” (1961), “Eesti Tarbegraafika” (1975). Oskar Raunam on korraldanud ka mitmeid isikunäitusi: 1964(Paide), 1973, 1989 Tallinna Kunstisalong, 1974 Laste Loomingu Maja, 1994 K. Raua Majamuuseum, 1964 Tallinna Kunstihoone (koos Jaan Jenseniga).
Oskar Raunami pikaajaline kunstipedagoogiline ja loominguline tegevus on eesti kunstiloomingu arengule mõjunud viljastavalt.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht