Trükiste kogu muuseumis ja kodusesse raamatukokku kuuluva pabermaterjali säilitamine

Laupäeval, 31. mail 2014 algusega kell 13 toimub Suurgildi hoones (Pikk 17, Tallinn) õpituba teemal „TRÜKISTE KOGU MUUSEUMIS JA KODUSESSE RAAMATUKOKKU KUULUVA PABERMATERJALI SÄILITAMINE“. Õpituba viivad läbi ENE HIIO (Eesti Ajaloomuuseumi trükiste kogu hoidja) ja TIINA VINT (Tartu Ülikooli muuseumi säilitamisspetsialist).

Enamasti leidub igas kodus erinevaid trükiseid alates kalendritest ja raamatutest, teinekord ka perekonnale oluliste sündmuste kutsetest, plakatitest päris vanade ja armsate ajakirjade ning teosteni välja. Paljudes kodudes hoitakse alal teatri-  ja kontserdikavasid, kogutakse ajalehti, kus on ilmunud artiklid, mis on seotud mõne tuttava või pereliikmega jmt. Kuid kuidas kõiki neid trükiseid alles hoida nii, et ka tulevased põlved saaksid meile olulistest asjadest osa, sellest õpitoas juttu teemegi. Õpitoas osalejad saavad vastused küsimustele, mis mõjub paberile hävitavalt, kuidas vanu raamatuid hooldada ja mil moel mõnd olulist trükist või plakatit eksponeerida.

Õpitoa esimeses pooles räägib Eesti Ajaloomuuseumi koguhoidja Ene Hiio trükiste kollektsioneerimisest muuseumis, tutvuda saab mitmete põnevate ja haruldaste museaalidega. Õpitoa teises pooles annab konservaator Tiina Vint praktilisi juhiseid koduse raamatukogu edukaks korrastamiseks ja säilitamiseks.

Soovi korral võivad osalejad võtta kaasa mõne nn „murelapse” (halvas olukorras oleva paberi, dokumendi, raamatu vm eseme kodusest arhiivist), et saada nõu, kuidas perekonnale väärtuslikke trükiseid tulevastele põlvedele võimalikult hästi säilitada.

Palume osalemiseks eelregistreeruda. Osalustasu 3 eurot.

Järgmine õpituba teemal „Medalite kollektsioon muuseumi kogus ja aumärgid ning nende kollektsioneerimine“ leiab aset 7. juunil 2014 kell 13. Õpituba viivad läbi numismaatik ja Eesti Ajaloomuuseumi teadur-kuraator Ivar Leimus ja kollektsionäär Aleks Kivinuk.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht