EKA ehte- ja sepakunsti eriala valiknäitus Linnagaleriis

Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti eriala pühitseb tänavu oma üheksakümnendat  olemasoluaastat. Selle sündmuse auks korraldatav valiknäitus viimase 10 aasta üliõpilasloomingust kannab nime Ferromenaalne ja esitleb rohkem kui seitmekümne tegija rohkem kui kahte ja pooltsada tööd*.

EKA ehte ja sepakunsti kateedril on kooli järjepidevaim ja rikkaim üliõpilastööde fond, mis kõrvuti ametimälu elavana hoidmisega hoolitseb ka oma tänaseks rahvusvaheliseks kasvanud, rohket tunnustust leidnud tegevuse dokumenteerimise ja teadvustamise eest. Tänu mälu kandvusele mõtestub kooli läbi teinute avatus kaasajale katkestusteta; suhe individuaalsuse ja kogukonna eesmärkide, käsitöö ja kunsti sõnumi vahel kujundatakse siin sama elujõuliseks nagu raua, väärismetalli ja kivi suhe stiihiasse ja kultuuri, mille piirimail kõndides omandatakse tundekasvatus ja olemisoskus. Akadeemia komplitseeritud universumis on sepa- ja ehte omad erilised; nii eriala kui õpetuse omapärast tingituna õnnestub neil igapäeva igavikuga kõrvuti kõnnitada, niisugusena tõmbavad nad ligi ühtaegu endaga sarnaseid kui erinevaid nii lähedalt kui kaugelt**.
Näituse Ferromenaalne on kujundanud sepise magistriõppe 2013. aastal lõpetanud  Nils Hint.
Näitusega  üheaegselt ilmub kogumik Metall 3 (koostaja Kadri Mälk, kujundaja Jaanus Samma).

*1999.aastal eksponeeriti Kunstihoone Galeriis metallieriala väljapanekut, mis kandis samuti nime Ferromenaalne; samal aastal ilmus esimene raamatusse köidetud ja eriala 75. aastapäeva tähistav kogumik Metall. Metall 2 ilmus aastal 2004.
**Ehte arhetüüpne väärtus maagilise esemena, tema sümbolistlik tuum, mis Eestis on koolituse vaimseks nurgakiviks, eeldab võrdlemisi intiimseid kvaliteete. Pole mõtet pakkuda maailmale seda, mida sel juba niigi on. Kadri Mälk, Hoiakutest, Kunst 3/2005.
Eesti keeles on kaks ilusat sõna, mis aitavad mõista harmooniat – tasakaal ja kooskõla, tasa kaal ja koos kõla. Kui kordan neid vaikselt ja ühetooniliselt omaette, siis see nagu viibki juba eesmärgile lähemale.
Tasakaal ja kooskõla ei ole välgatused hetkes, see on pikema lõimega kude, mis ilmutab end allpool rabedat elukiudu. See on sideaine, kooshoidev ollus, tasakõla ja kooskaal. Tanel Veenre. Käsikaudu (raamat ilmumas).

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht