Raul Kelleri personaalnäitus EKKMis

Raul Kelleri personaalnäitus ‘What You Hear Is What You Get (Mostly)’ EKKMis avatakse neljapäeval, 18. septembril kell 18.

Raul Kelleri personaalnäitus ‘What You Hear Is What You Get (Mostly)’ keskendub helile kui füüsilisele nähtusele kohaspetsiifilises st. ruumilises võtmes. Keller ‘häälestab’ installatiivsete skulpturaalsete ruumiobjektide abil muuseumiruumid ühtsesse helikeskkonda, mis kunstniku idee kohaselt moodustavad avatud kompositsiooniga teose, milles vaataja asukoht ruumis ja tema suhestumine teostega muudavad külastaja helikogemust.

Raul Keller avas 6. augustil Berliinis galeriis Meinblau isiknäituse ‘moondur/shifter’, kus eksponeeris mahukat skulpuraalset heliinstallatsiooni. EKKMi näitusel jätkab ta osaliselt Berliini näituse objektide edasiarendustega ning eesmärgiks on luua kolme korrust läbiv massiivne ja totaalne heliinstallatsioon. Kihiline installatsioon katab 450 ruutmeetrit ja kolm korrust EKKMi ning saab tõenäoliselt olema seni mastaapseim helikunsti installatsioon Eesti kunstiajaloos; vähemalt ei meenu varasemast midagi võrdväärset. Helikunst on valdkond, kus kohtuvad heli ja ruumiline kogemus eriti intensiivsel moel ning Kelleril on võime neid omavahel intrigeerival moel sünteesida.

Helikunst (ingl. keeles sound art) on kunstidistsipliin, mis on väljakasvanud interdistsiplinaarsetest kunstidest, eksperimentaalsest nüüdismuusikast ja performance’i-kunstist ning selle pioneerideks ning teerajajateks peetakse selliseid heliloojaid nagu Eric Satie, John Cage, La Monte Young, Nam June Paik ühelt poolt ning kunstnikud Luigi Russolo, Marcel Duchamp, Max Neuhaus jpt. teiselt poolt. Termin sound art võeti kasutusele 1980ndatel aastatel. Sellesse traditsiooni, mis balansseerib nüüdismuusika ja kaasaegse kunsti vahemaastikel, mahutub ka Raul Kelleri üsna erandlik looming Eesti kultuuriväljal.

Eesti helikunstiskeene on küll väike, aga seda aktiivsem ja Raul Keller on selles kontekstis kindlasti üks olulisemaid kunstnikke. Keller on sündinud 1973. aastal ning ta elab ja töötab Tallinnas. Ta ?õppis Tallinna Ülikoolis kunstiõpetuse ja joonestamise erialal (BA, kunstiõpetaja, 1999) ja kaitses magistrikraadi Eesti Kunstiakadeemias (Interaktiivne Multimeedia, 2002). Alates nullindatest on ta tegutsenud erinevates kaasaegse ja traditsioonilise kunsti distsipliinides ja keskendunud kohaspetsiifilisele heliinstallatsioonile, performance’ile, improvisatsioonile, DIY-kultuurile, tekstile, video- ja radiofoonilisele kunstile. Ta on raadiokunstifestivali “Radiaator” asutaja (koos Katrin Essensoniga) ning andnud raadiokunsti kontsertetendusi LokaalRaadioga (koos Katrin Essensoni ja Hello Upaniga). Samuti on ta eksperimentaalse elektroonilise muusika grupi Eesti Elekter liige (koos Taavi Kerikmäe, Tõnis Leemetsa, Maike Londi ning Heikki ja Kalle Tikasega) ning esineb aegajalt angloameerika artistina Paul Cole, esitades burleskset americana rokki. Keller on ka Muusika ja Kunsti Dünaamilise Koondise (MKDK) asutajaliige ja juhataja. Ta on esinenud nii näituste kui kontsert-etendustega Suurbritannias, Prantsusmaal, Saksamaal, Hollandis, Poolas, Venemaal ja Balti riikides.

Näitus on avatud 18. septembrist – 27. oktoobrini

EKKM
Põhja pst.35
T-P 13-19

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht