PEALELEND: KAI ORO, sõnause korraldustoimkonna liige, Eesti Keele Instituut

Aili Künstler

Sõnause pidulikult lõpuürituselt lahkuvatel literaatidel oli kohe peas mõte, et sõnaloomine tuleb pidevalt päevakorras hoida, sest uusi sõnu läheb ingliskeelsete mõistete edasiandmiseks iga päev vaja. Võtta pole neid aga kuskilt. Algatasite Eesti Keele Instituudis sõnause jätkuks uute sõnade keskkonna loomise. Kui kaugel sellega ollakse?          Tõepoolest, uute sõnade foorumi loomise mõte sündis sõnause lõpuüritusel. Kui õigesti mäletan, siis käis selle idee Eesti Keele Instituudile välja Margus Konnula alias Contra. Haarasime ideest kinni, sest sõnavõistlus osutus väga populaarseks ning ka võistluseväliselt saadeti meile igal nädalal uusi sõnu. Miks mitte neid teistega jagada?  Katsekeskkond on valmis, teeme veel mõned pisiparandused ja usun, et nädala lõpus on huvilistel võimalus seda juba kasutada.       

 

Mida uues keskkonnas õigupoolest teha saab? Kui see on koht, kus inimesed uute sõnade üle vaid arutavad, ilma et keeleteadlased sõna ÕSi-kõlbulikuks on tunnistanud, on see tore küll, aga abi on sest vähe. Puutun ka ise iga päev kokku ingliskeelsete terminitega, mille tõlkevasted tikuvad sageli olema kas sõnasõnalised  või eesti keelele võõra ülesehitusega. Vaja oleks aga kirjakeelde kõlbulikke uusi sõnu.     

Foorumisse ootame ennekõike ettepanekuid uute, seni eesti keeles väljendamata või kohmakalt väljendatud mõistete tähistamiseks, ning sõnu, mis on juba kasutust leidnud, aga ei kajastu meie senistes sõnaraamatutes ega andmebaasides. Foorumi keskkonnas on kõigil  võimalus sõnu kommenteerida, samuti leiab sealt sõnause tulemused. Kommenteerijate hulgas on kindlasti ka keelekorraldajad, ent otsuse, kas pakutav sõna ÕSi sobib või mitte, saab teha ikka siis, kui sõna on juba mingil määral kasutajate poolt heakskiitu leidnud. Uute sõnade foorum ei asenda muidugi tavapärast terminiloomet, erialade sõnavara arendavad eeskätt vastavad terminikomisjonid.  Rõõmustab, et sõnause võidusõnadest on läinud kasutusse rida sõnu nagu taristu, kestlik, kärgpere, penipaun ja mitmed teised. See on tõestuseks, et uusi sõnu on mõtet luua ja meie foorumisse saata.   

Kuidas uut keskkonda kasutada saab?   

Uute sõnade keskkond on esialgu kättesaadav Eesti Keele Instituudi kodulehe avalehel www. eki.ee. Uue sõna lisamiseks tuleb kasutajal registreeruda, sõnade kommenteerimine on aga avatud kõigile. Keelehuvilistele jääb võimalus saata uus sõna ka keelenõuande meilivormi vahendusel, juhul kui ei soovita oma sõna teistega jagada.   

Küsinud Aili Künstler

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht