Veneetsia päevik IV

Liina-Liis Pihu, Eeva-Maarja Laur

Peale peakuraatori, hollandi arhitekti Rem Koolhaasi enda näituse „Põhitõed” („Fundamentals”) leiab Veneetsia arhitektuuribiennaalilt ka võõrustajamaad Itaaliat tutvustava näituse „Monditalia”, kuhu Koolhaas on kutsunud sealsed arhitektid ja kunstnikud käsitlema paljusid küsimusi kunstist maffiani.

„Monditalia” kujutab endast tänapäeva Itaalia arhitektuuri olulisemate teemade ülevaadet riigi põhjaosast lõunasse välja. Vaatluse all on piirid, millega Itaalias iga päev kokku puututakse, sh piir seadusliku ja ebaseadusliku vahel, kui arhitektuurist saab maffiaorganisatsioonide peakorterite ning korrumpeerunud poliitikute kinnisvaratehingute taustsüsteem. Euroopa piiririik on vastakuti ka immigrantide sisse- ja läbivooluga, mis mõjutab arhitektuurigi. Arhitekti ja linnaplaneerija ülesanded on rändega väga otseselt ja praktiliselt seotud: ruumilised ja sotsiaalsed muutused linnakoes ning valmisolek masse majutada mõjutavad Itaalia arhitekti igapäevatööd.

Aga veel: 1997. aastal läks 120 põgenikku paadiga Albaaniast Itaalia poole teele. Nende unistus vabadusest ja inimväärsest elust Euroopas kustus, kui 80 inimest suri kokkupõrkes nende teekonda takistada püüdnud piirivalvelaevaga. Ka see Itaalia lähimineviku traagiline sündmus on leidnud „Monditalia” näitusel käsitlemist. Albaania helilooja Admir Skhurtaj on teinud selle põhjal kammerooperi ja tema muusikateose esitlemine arhitektuuribiennaalil annab tunnistust kunstivormide põimumisest: biennaal on tihedalt seotud teatri, muusika, filmi ja tantsuga. Need kunstivormid on ju ikka põimunud, kuid nende seos arhitektuuriga on sageli jäänud tagaplaanile. Ometi on just arhitektuur see, mis need kõik nii „majutab” kui ka seeläbi neid mõjutab – mis tahes eneseväljendusvormid ja ruum on omavahel otseselt seotud.

Kunstidevahelise piiri ületamist mitte ainult ei analüüsita, vaid ka katsetatakse. IX nüüdistantsubiennaali käsutuses on seitse lava, kus kombitakse ruumi võimalusi. Ruumi-impulss genereerib improvisatsioonilisi tantsulavastusi, kuhu tunnustatud koreograafid ja tantsijad kaasavad külastajaid lastest eakateni, sh ka puuetega inimesi. Sotsiaalseid probleeme ja piiride olemust tabav kõiki kaasav lähenemine jõuab külastajani mitmete meediumide kaudu.

Kokkuvõttes paljastab „Monditalia” Itaalia olemuse julmalt, kuid paeluvalt: majanduslikud, sotsiaalsed ja poliitilised probleemid on Itaalia karm reaalsus, mis tõukab tagant sealseid loomingulisi protsesse.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht