Pealelend: metsosopran Maren Ülevain

6. detsembril andsid metsosopran Maren Ülevain ja kandlemängija Kristi Mühling Madridis Espacio Ronda saalis kontserdi „Romanss” eesti ja hispaania lauludega. Uurisime, kuidas lauljal tekkis mõte ette valmistada kava kandle saatel.

Maren Ülevain: Idee sündis 2010. aastal, kui alustasin pärast oma vaimulike rahvalaulude kava „Rotund” hispaania muusika kava „Viva Sevilla!” ettevalmistamist. Jõudsin  veendumusele, et nii eesti vaimulik rahvalaul kui hispaania rahvalaul on saanud alguse gregooriuse koraalist: mõlema ühiseks jooneks pean kaunistatud melismaatilist stiili, kus tähtsamad silbid ja sõnalõpud on kaunistatud pikkade vokaliiside ehk melismidega. Miks on siis need laulud nii erinevad? Eks eesti laul ole arenenud külmas põhjalas, seetõttu on ka sissepoole pööratum ja rahulikum. Hispaania laulu on aga toitnud kuum lõunamaa päike ja seetõttu on ta oma loomult avatum ja temperamentsem. Minu idee oli  kahe kultuuri ühisosa esiletoomine ühel kontserdil ja eesti kandle saatel. Meie ettevõtmist toetas Eesti Kultuurkapital ja nii saigi teoks kontsert „Romanss”, kavas nii eesti kui hispaania laulud.
Vaimulikele rahvalauludele lisaks esitasime teisigi eesti rahvalaule nagu „Viire takka”  ja ka meie vanema põlve heliloojate romansse. Esmakordselt kõlas kandlega Artur Kapi „Metsateel”. Eesti heliloojatelt oli kavas veel Gennadi Tanieli kaks romanssi Juhan Liivi tekstile: „Helin” ja „Rukkivihud rehe all”. Enamik rahvalauluseadeid, mis Kristi Mühling on teinud konkreetselt selle projekti jaoks, on improvisatsioonilised ja väga omanäolised.
Hispaania muusikast oli meil kavas kolm laulu („Asturiana”, „Nana” ja „Canción”) de Falla tsüklist „Seitse hispaania rahvalaulu” ja veel
F. García Lorca laule („Las käia mürgel”, „Zorongo”, „XVIII sajandi sevillanas”, „La Tarara”). Hispaania muusika kõlas kandlel esmakordselt ja Mühling tuli sellega meisterlikult toime. Kuna meie koostöö kujunes erakordselt põnevaks, kavatseme seda kava ka Eestis esitada. Meie plaan on lennutada eesti muusika üle Hispaania ja haarata kavva nii  eesti kui edaspidi ka hispaania nüüdisheliloojate loomingut. Järgmise projekti pealkiri oleks „Puente”, see on „Sild”, mis viib meid Lõuna-Hispaaniasse.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht