Jalutuskäik galeriides

Andri Ksenofontov

Näitus „9/6” galeriis 6 m2 ja näitus „6 m2” galeriis Tam kuni 9. VII.   Metropol: 1. Non Grata taustaga kunstikommuun vanas kivimajas Vana-Kalamaja tänava lõpus Tallinna sadamas. Kui keegi kord juba Metropoli jääb, siis on see teadlik valik ning leppimine riigikorraga, kus kõik on kunst ja seega kunsti ei ole, kus vabadus on kohustuslik ja seega vabadust ei ole. 2. Pea- või suurlinn.

Tam: 1. Kunstirestoran, mis paikneb vanas kivimajas Lootsi tänava otsas Tallinna sadamas ja mida peavad Andra Orn ja Meelis Tammemägi. 2. Sääl (vene keeles). 3. Detail Kaarel Kütase teosest „Tam, tam, tam”.

9: Metropoli kunstnikud, kes esinevad näitusel „9/6”.

9.1. Steve Vanoni – kunstnik ja muusik Californiast. Kuna ta mängib saksofoni, meeldib talle kujutada huuli. Võiduka naeratuse saab ta nii, et võtab peata võidujumalannalt Samothrake Nikelt huuled ja tiivad. Kui ta keskendub oma teadvuses mingile punktile, siis kujutab ta seda punkti nagu ka huuli vahetult ja värvikalt.

9.2. Meelis Salujärv – kunstnik ja videomeister kunstirühmitusest Vedelik, kelle kammerlikes kollaažides, seda niihästi vormistuse kui ka meeleolu mõttes, arutletakse selle üle, kas paavst peab mesilasi või mesilased paavsti või peavad paavst ja mesilased mõlemad meid. Kõõlub sürrealismi ja realismi vahel. Ei ole midagi sürrealistlikumat kui realismi poolele korralikult maha prantsatada ja vastupidi.

9.3. Ig Noir ehk I6Noir ehk Remo Randver – esineja, kes tavaliselt teeb muusikat, kuid selle näitusega on läinud nii hoogu, et kui vähegi saab, rebib lõuendit ja maalib pilte rokkari ägedusega, mis varsti enam tillukesse ateljeesse mahtuda ei pruugi.

9.4. Kaarel Kütas on lunastanud kohustuse isamaa ees piirivalvevägedes teenides, nüüd aga on temast saanud vanapaganalikult healoomuline skulptor ning muidu kunsti- ja loodusesõber, mis paistab välja ka tema töödest.

9.5. Katrin Piile on maalinud ja joonistanud eluaeg. Ta on oma tööde suhtes fotorealistlikult nõudlik, sest suures osas kujutab ta kolme Piile õde ning kujutatu dikteerib teostuse. Näitusel eksponeerib ta aga figuuri kollasest plastiliinist.

9.6. Meeland Sepp – meister kunstirühmitusest Vedelik, kellele kõik meediumid on kodused ja tema ongi Metropolis see, kes ütleb, et kõik on kunst ja kunsti ei ole. Nii ta mõtleb, et mida nüüd joonistada. „Remo, mis sa täna tegid?” – „Käisin kalaturul.” Sedasi sündis pilt neljajalgsest kalast.

9.7. Margus Tiitsma ehk Sorge – kunstirühmituse Vedelik meister Türilt, kelle eelistatud meediumid on õlimaalid, jalgrattad ja tsirkus. Kõigi õpetaja. Kui rääkida selle näituse geneesist, siis võib öelda, et näitus kasvas välja tema rattasõprusest Meelis Tammemäega risoomide kaudu, mis ühendavad Metropoli ja Tami Tallinna sadama rohumaal.

9.8. Grisli Soppe – liiga noor, et olla Non Gratas, kuid teretulnud Metropolis, mis asub tema mugavustsooni keskmes. Maalib justkui näpuga udusele klaasile, ainult maal ja naerunägu jäävad püsima pikemat aega. Nende piltide elurõõmu ei nulli sünnihetkel ära raske sünnitus.

9.9. Taave Tuutma ehk Tuutu ehk Hiromant Pastelli – üks vanemaid Non Grata koolkonna ja nooremaid Vedeliku rühmituse liikmeid, kunstnik, luuletaja, Metropoli väljakujunenud lobamokk, tsirkuse Põleva Kaelkirjak direktor Pastelli. Valdab näituste avamise ämmaemandakunsti kõrgel tasemel.

6: galerii „6 m2” langeb kokku põrandapindalaga. Näituse puhul tehti seal kapitaalremont ja põrandale värviti musta-punaseruuduline kuue väljaga kabelaud.

Huvitavaid fakte: Metropoli näituse „9/6” avamispäeval 7. VII Tamis ja 6 m2-s mängis Hiromant Pastelli esimest korda partii kuue väljaga kabelaual ning andis nime Pastelli avangule.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht