Sirp ja Müürileht ühendavad Arvamusfestivaliks jõud

Sirp ja Müürileht ühendavad Arvamusfestivaliks jõud, et võtta arutluse alla küsimus, mis mõlemas kultuurilehes viimastel kuudel üleval olnud: mis on y-generatsioon. Peetakse kõnesid, viime läbi vestlusringe, intervjueerime. Arvamusfestivalil kõneldu põhjal ilmub pärast festivali 22. augustil Sirbi ja Müürilehe ühisnumber.

Ajakava:

Reede, 15.august

15:00 – 16:30 Y-generatsioon ja väärtus

Arutelu juhib Tristan Priimägi, vestluses osalevad Aro Velmet ja Marika Agu.

17:00 – 18:30 I tweet, therefore I am – digipõlvkonna suhtluskultuur

Y-generatsioon on kasvanud üles interneti ning digiseadmete kiire arengu kiiluvees. Uudiste lugemine, sisseostude tegemine, sõpradega suhtlemine, sugukihu rahuldamine – kõik need tegevused on tänapäeval teostatavad veebis koduseinte vahelt lahkumata. Jaapanis on digimaailma sulgunud teismelised kujunenud niivõrd normaalseks nähtuseks, et neil on isegi oma nimetus: hikikomorid. Kuidas on lood e-riik Eesti digipõlvkonnaga? Kas ja kuidas on digitaalse kirjaoskuse laialdane areng muutnud inimsuhteid, keelekasutust ning igapäevatoimetusi. Arengute positiivseid ning negatiivseid külgi vaagivad tehnoloogiaajakirjanik Henrik Roonemaa, suurima Eestimaise suhtlusportaali looja Andrei Korobeinik ning keele- ja ühiskonnateadlane Mati Hint. Arutelu modereerib Ivo Visak.

19:00 – 20:00 Väitlusduell, kus vastamisi lähevad Sirbi ja Müürilehe toimetus

Laupäev, 16. august

15:00 – 16:30 Y-generatsioon: kadunud põlvkond poliitikas?

Igav. Inimkauge. Bürokraatlik. Korrumpeerunud. Nende sõnadega on iseloomustatud Eesti poliitikat. Ammu nõutud põlvkonnavahetus on realiseeruda jõudnud üksnes osaliselt. Peaminister on noor, kuid eliidi vaated ja tegutsemisprintsiibid vanad. Partei tagatubade mõjuvõim kestab. Poliitilised noorteorganisatsioonid on viljakaks bürokraatia kasvulavaks. Riigimehi tuleb tikutulega otsida. Poliitikas osalemise taktikad on aga muutunud. Parteide kõrvale on tekkinud elujõulised kodanikuühendused, valimisliidud ja virtuaalsed kogukonnad. Mis on selle muutuse tinginud? Arutelu käigus kaardistatakse erinevate põlvkondade poliitilisi valikuid ning mõtestatakse kõige moodsamaid poliitilise osaluse vorme. Diskussioonis osalevad e-Riigi Akadeemia e-demokraatia programmijuht Liia Hänni, Euroopa Parlamendi saadik Kaja Kallas, noor kodanikuaktivist Siim Tuisk ning politoloog ja endine Res Publica liige Ott Lumi. Arutelu viib läbi Andrei Liimets.

17:00 – 18:00 Z-generatsioon ootab järge

Oma sünniaasta järgi ka millenniumilasteks ristitud saavad lähiaastail hääleõiguslikeks kodanikeks. Milliseid muutusi see endaga kaasa võiks tuua, uurib Ott Karulin z-põlvkonda kuuluvatelt Markus Edvard Mälgandilt ja Gregor Nepstelt.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht