Pealelend: Triinu Aron, Sõltumatu Tantsu Lava eestvedaja

Tambet Kaugema

Tallinnas Telliskivi loomelinnakus teeb 1. oktoobril uksed lahti Sõltumatu Tantsu Lava, mis asub küll ühe katuse all tuleval nädalal avatava Vaba Lavaga, kuid sissepääs on sama hoone tagakülje salapärasest kangialusest. Sõltumatu Tantsu Lava saab koduks eeskätt uue noore põlvkonna tantsukunstnikele.

Sõltumatu Tantsu Lava on üheksa aastat tegutsenud Sõltumatu Tantsu Ühenduse järglane. Kas lisaks nimele muutub ka sisu?
Ühendusega keskendusime põhiliselt produktsioonitööle, ent nüüd, kui on olemas oma saal, pöörame senisest rohkem tähelepanu regulaarsele lavategevusele. Oleme võtnud sihiks, et edaspidi näeb kolmapäeviti ja neljapäeviti Sõltumatu Tantsu Laval eesti ja muu maailma koreograafide loomingut. Etendustegevuse kõrval on saalil teinegi oluline otstarve: seal tuuakse välja lavastusi, tehakse proove, korraldatakse residentuure. Mahutada kõik see ära ühte saali on meile paras proovikivi.

Milliseid võimalusi uus nüüdistantsusuunitlusega saal pakub?
Saal sai valmis tehtud tühja ruumi põhimõttel: nii saab seda edukalt tarvitada nii proovideks kui ka etenduste andmiseks. Töötades saab kasutada nii akendest tulevat päevavalgust kui vajadusel ka pimendada kogu saali, muuta selle „mustaks kastiks”. Valgus, video, heli – kõik vajalik on saalis olemas. Puidust, vetruva alusega põrand kaitseb tantsijate keha ja jalgu. Publikut, keda mahub saali 50-60 inimest, saab vastavalt lavastuse vajadustele ruumis ümber paigutada. Uus saal võimaldab anda uute lavastustega ka rohkem etendusi: kui siiani oli uuslavastustel vaid paar etendumiskorda, esitajad ei jõudnud kõike veel piisavalt sisse mängida ning ka publik ei pruukinud lavastust märgata, siis nüüd mängitakse rohkem kordi.

Mida võib oodata esimeselt hooajalt?
Sõltumatu Tantsu Lava loomingulise tegevuse suunanäitajad on esimesel kahel aastal etenduskunstnik Erik Alalooga ning koreograafid Külli Roosna ja Kenneth Flak, kes on ühtlasi maja residendid. Erik Alalooga hakkab tööle siinse tühja ruumiga ning nõustab ja suunab lava kunstilist programmi. Seni on tegevus käinud enamasti nii, et koreograaf teeb lavastuse valmis ning hakkab siis otsima valgus- ja helikunstnikku ning muid tehnilisi abimehi. Nüüdsest tahame, et idee kallal töötataks ja lavastus valmiks algusest peale koreograafi ja kõigi nende abimeeste koostöös just siinses ruumis. Selles suunas hakkame liikuma.
Külli Roosna ja Kenneth Flak on võtnud oma kohustuseks tantsu ja koreograafia mõtestamise, sisulise edasiarendamise, ühtlasi on nad noorte tantsukunstnike mentorid ja abistajad. Kui Kanuti gildi saal teeb koostööd end juba tõestanud ja sissetöötanud etenduskunstnikega, siis Sõltumatu Tantsu Lava keskendub tantsukunstile ja tahab pakkuda arenguvõimalusi just uuele põlvkonnale – otsime noori entusiaste, kes tahavad just sellise esinemispaiga üles ehitada.
Sõltumatu Tantsu Lava sissejuhatuseks kestab kogu oktoobri retrospektiivne tantsuprogramm „Tants reloaded”, kus näidatakse nelja omal ajal tähenduslikku lavastust, millest vanimad on kümmekonna aasta tagused. Taastamisele ja taasesitamisele tulevad Karl Saksa „The Drone of Monk Nestor” („Munk Nestori burdoon”), Triin Reemanni „Hea kuudis”, Raido Mägi „Meelega 2” ning Kaja Lindali „Kiri maalt”. Sealt edasi astume juba tänapäeva, uute tegijate ja lavastuste juurde.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht