Tartu Kunstimuuseumis põimuvad kunst ja teadus

10. aprillil kell 17.30 antakse Tartu Kunstimuuseumis (Raekoja plats 18) avalöök intrigeerivale loengusarjale „Maailma mitu palet. Teadlased kunstist“. Sarja sissejuhatava loengu peab füüsik Jaak Kikas.

Kuidas maailm toimib? Mis on olemise mõte? Nii teadlasi kui kunstnikke on ajendanud tegutsema ja looma suured küsimused, püüd mõista ja tunnetada maailma ning iseennast. Kunstnikud on ammu teaduse maile trüginud, rakendanud innovatsiooni ja uusimaid tehnoloogiaid. Aga mida arvavad teadlased kunstist kogu tema mitmekesisuses?
Terve 2014. aasta vältav tsükkel annab kunsti interpreteerimisel sõna oma ala tipptegijatele nii reaal- kui humanitaarteaduses. Loengutel ehitavad teadlased sildu eri valdkondade vahel, otsivad valdkondadeüleseid tõdesid. Kunstiprofessionaali rajasõltuvusest vaba lähenemine tõotab ootamatuid ja põnevaid käsitlusi, võimalusi hoomata uutmoodi tervikut. Kohtumised on diskussioonile avatud ja illustreeritud rohkete näidetega nii teadusest kui kunstist.

Sarja sissejuhatava loengu peab PhD Jaak Kikas, kes võtab oma teema „Kunstteadus ja teaduskunst“ kokku järgnevalt:
Milleks teadlasele kunst?  Aga kunstnikule teadus? Ja mida neis kahes – teaduses ja kunstis – ühist võiks olla? Kas teadus peaks ka ilus olema? Või kunst kontseptuaalne? Sellest räägimegi. Veidi juttu ka pseudoteadusest ja selle analoogiatest kunstis. Kõike seda muidugi esineja isikliku teadusliku ekspertiisi ja kunstimaitse-kogemuse mätta otsast. Nimedest Escher, Vasarely, Malin, Dellschau (kes see küll on?) ja mõnest teisestki ei saa üle ega ümber.

Jaak Kikas on Tartu Ülikooli Füüsika Instituudi direktor ja korrastamata süsteemide füüsika professor, kelle uurimisvaldkonnad on hõlmanud eriti optikat ja tahkisefüüsikat. Ta tegutseb aktiivselt teaduse populariseerimisel ja kuulub Teaduskeskuse AHHAA teadusnõukogusse. Jaak Kikasele on sellel aastal omistatud Valgetähe IV klassi teenetemärk.

24. aprillil kõneleb PhD filosoof Leo Luks, teemaks „Kunstikogemus kui argielu tõrge“. Vabas õhkkonnas kohtumised kunstihuviliste teadlastega toimuvad neljapäeviti üle kahe nädala kell 17.30 Raekoja platsi viltuse maja II korruse suures näitusesaalis. Varem tulles saab vaadata näitusi! Sissepääs muuseumi pääsmega.

Ühendame parimal moel Tartu vaimu! Olete oodatud kaasa mõtlema!

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht