XI Pärnu Ooperipäevad 11. – 12. juuli.

Pikkade traditsioonidega Pärnu Ooperipäevad on pärast mõneaastast talvitumist tagasi Suvepealinna suurürituste auväärses reas.Tänavuste ooperipäevade peaküaline on Varssavi Kammerooper. Üle viiekümne aasta vana mainekas Poola ooperiteater, mis spetstialiseerunud eelkõige Barokiajastu ooperite esitamisele. Pärnusse tuuakse kaasa Georg Friedrich Händeli “IMENEO”.

Haruldane ooper, mis esietendus 1740. aastal, Londonis ja sai algusaegadel täieliku läbikukkumise osaliseks, kuid kujunes tõukejõuks „Messiase“ loomisel.
Väärib tähelepanu, et orkestriks on üks Varssavi Kammerooperi kahest orkestrist, ajastupillidel mängiv barokkorkester Musicae Antiquae Collegium Varsoviense, mis tagab ettekande täieliku autentsuse.
Laupäevane traditsiooniline ning ülimenukas „Ooperigala“ on seekord otse loomulikult pühendatud ooperiklassika kõrval Poola köögikunsti saladustele.
Varssavi Kammerooperi Sifoniettat juhatab nende peadirigent, Boliiviast pärit Ruben Silva.
Kavas on numbrid Mozarti, Puccini, Gounod’, Bizet’, Verdi ja Saint-Saënsi ooperitest, osades Varssavi Kammerooperi solistid.
Galakontserdi piduliku õhtusöögi osa on seekord koostöös Eesti Sõjamuuseumi ja Poola Vabariigi Suursaatkonnaga kokku pandud Johan Laidoneri abikaasa, poolatar Maria Laidoneri (Maria Kruszewska) retseptiraamatu järgi.

Erialalt oli Maria Laidoner pianist ja klaveriõpetaja, ent kindral Laidoneri abikaasana oli ta tihedalt seotud pidulike lõuna- ja õhtusöökide ning koosviibimistega. Tema õlule langes suur osa pidulike menüüde koostamisest, kokakunstist, serveerimisest ja lauakatmisest. Maria Laidoneri kokaraamat on noortele perenaistele mõeldud käsiraamat aastast 1899.
Menüüs on vanast, heast ja äraproovitud perenaiste käsiraamatust võetud retseptid, mis on kahe maailmasõja vahelisel ajal aidanud esindada Eesti Vabariigi huve rahvusvahelises diplomaatias ja silunud suhteid kodutanuma poliitmaastikul. Need on maitsvad, põnevad ja lihtsad road, kindraliproua väärilised.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht