Raul Meel „Dialoogid lõpmatusega”

Eesti avangardklassiku Raul Meele suure isikunäitusega seoses toimub Kumus kunstniku loomingule pühendatud seminaride sari. Kuraator Eha Komissarov märgib näitust saatvas raamatus järgmist: „Meelt käsitlev ajaloodiskursus on sunnitud kõrvale heitma distsiplinaarsed piirid ja asetama rõhu uuendustele, mis kaasnevad Meele meetodiga.” Vastastikuse mõttevahetuse käigus on oma vaatenurki ja põnevaid teemapüstitusi publikuga kutsutud jagama mitmed kunstivaldkonna tunnustatud asjatundjad, teadlased ja kriitikud. Esimene seminar toimub 18.09 kell 18, kus teaduse, tehnika ja kunsti sidususest Raul Meele loomingus üle arutlevad Jaak Kikas ja Piibe Piirma.

 
Vaatluse alla tulevad nii Meele sõprussidemed Moskva kontseptualistidega kui ka kunstniku huvi Lääne avangardkunsti mõttesuundade vastu, mis oli toona meie kinnises kultuuriruumis selge vastuhakk valitsevale kunstisüsteemile. Raul Meele puhul on tähelepanuväärne ka see, et oma tee kunsti juurde leidis ta läbi teaduse, olles eelnevalt Tallinna Tehnikaülikoolis õppinud elektriinseneriks. Tehnilise taustaga iseõppijana olid tema vaated kunstile ja kunsti tegemisele radikaalselt uuenduslikud, millest tulenevalt annab tänapäeval tema omapärast lähenemisnurka kõrvutada põnevate hübriidkunsti vormidega.
 
Püüd jääda sõltumatuks ja visionäärile omane kohati meeletu tegutsemisviis tuleb ilmsiks kunstniku enda biograafilise sisuga tekstidest ja kunstnikuraamatutes, mis samuti seminaride käigus analüüsimist leiavad. Tekstil on üldse oluline koht Meele loomingus, sai ju kõik alguse Nõukogude armees teenides avastatud tehnikast – nn kirjutusmasina joonistustest.
 
Seminarile tulijatel, kes ühtlasi tahavad ka näitust näha, soovitame varem kohale tulla, sest näitusesaalid suletakse kell 18.
 
Piletiinfo: 3-osaline seminaride sari – 5€.
Ühekorrapilet – 2 €.
Muuseumipileti ettenäitamisel sama päeva õhtu seminaril osalemine tasuta. Pileteid saab osta Kumu kassast.
Tasuta sissepääs vastava dokumendi ettenäitamisel (info Kumu kodulehel).

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht